Utrikes

På marsch mot finanskapitalet

Med Bryssel som mål tågar nu flera transnationella demonstrationer genom Europa.

Två marcher med ursprung i rörelsen ”de ursinniga” i Spanien, och en som utgår från södra Frankrike, har genomkorsat en rad städer på väg mot Bryssel, dit de väntas anlända den 8 oktober. I varje stad har demonstranterna hållit öppna möten med lokalbefolkingen och samlat petitioner i en folkets bok, tänkt att överlämnas till EU-ledningen. I mitten av september sammanstrålade de tre tågen i Paris, där de deltog i den internationella anti-bankdagen.

Den 19 september angreps manifestationen av polis och nära hundra deltagare greps i en protest utanför spanska ambassaden. Polisen ingrep återigen den 21 september mot en demonstration utanför Paris börshus.

Senare är det tänkt att liknande marcher ska utgå från Tyskland och Holland, för att mötas i Bryssel för en gemensam aktionsvecka som ska kulminera med en stor manifestation den 15 oktober, enligt webbtidningen Periodismo Humano.

Andra ”ursinniga” aktivister i Spanien förbereder ett europeiskt skuldforum, tänkt att öppna i början av oktober, där man med hjälp av ekonomer och andra experter ska granska ursprunget till de stora statsskulderna som flera EU-länder dignar under och föreslå alternativa vägar ur situationen.

Inspirationen kommer från Grekland, där en liknande kommission arbetar och bland annat bjudit in ekonomer från Ecuador för att redogöra för hur det landet gick till väga när det förkastade delar av sin skuld som illegitim. Rörelsen har också nyligen hållit en demonstration mot skatteparadis utanför den schweiziska ambassaden, pekande på den roll finanskapitalets skatteflykt spelat för den nuvarande krisen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga