Inrikes

”Solklar koppling till Berns”

Som avsändare till ”Syndikalisternas nya ansikte” står Berns PR-byrå Rådhusgruppen. Författarna har band till såväl socialdemokraterna, LO som näringslivsorganisationer. – Det här är en beställningsbok från Svenskt näringsliv, säger Jan Abrahamsson, SAC.

”Syndikalisternas nya ansikte” ges ut i samarbete med Rådhusgruppen City som haft i uppdrag av Berns att ”skapa en rättvis bild av företagets ansvar för arbetsförhållanden och villkor”.

– Vem har sagt att det är något annat än en partsinlaga, säger författaren Lars-Olof Pettersson, när Arbetaren når honom för en kommentar.

På omslaget till boken syns författarnas namn och Bilda förlags logga. De båda författarna presenteras på bokens omslag som konsulter och egna företagare. Den ena, Lars-Olof Pettersson, med bakgrund inom fackföreningsrörelsen. Att han
också är knuten till Rådhusgruppen står inte i presentationen och att den ges ut i samarbete med Rådhusgruppen, tillika den av Berns anlitade PR-byrån, nämns först inuti boken.

– Vi hade kunnat skriva mycket mer om vad vi sysslar med, men det här är känt för de flesta och inget vi har hållit hemligt, säger Lars-Olof Pettersson och betonar att det är hans och Willy Silbersteins partsinlaga och inte Berns.

– Willy och jag jobbade för Berns och i samband med det blev vi intresserade av hur syndikalisterna arbetar och fungerar. Vi gjorde en del PR-arbete för dem och jag har jobbat länge med Berns. Framförallt i samband med den utredning Svenska
Penklubben gjorde för att utreda om Berns anställt papperslösa, vilket Syndikalisterna lovade bevisa, men inte lyckades göra.

Anders Knutsson,informationsansvarig på SAC, tycker att kopplingen till Berns är solklar.

– Författarna har ju inte skrivit den här boken på sin fritid utan inom ramen för sitt arbete med Rådhusgruppen som driver Berns kampanj mot SAC.

Arbetsköparföreningen SHR, dit Berns hör, berättade förra sommaren att de anlitade den socialdemokratiskt anknutna PR-byrån Rådhusgruppen. Men Berns ville inte kommentera eventuella band till pr-byrån. Lars-Olof Pettersson skrev förra hösten debattartiklar i LO-tidningen om Bernskonflikten och i ett nyhetsbrev senare samma höst gick Rådhusgruppen ut och bekräftade att de arbetade för Berns, bland annat med syftet att få LO att ta ställning mot syndikalisterna i konflikten.

Rådhusgruppen City ligger vägg i vägg med Socialdemokraterna på Sveavägen och anlitats flitigt av partiet. Rådhusgruppen har hyrts in för att bedriva valrörelse åt partiet och dess konsulter har ofta använts som moderatorer på partiets seminarier och 2006 avslöjades att Socialdemokraterna haft en hemlig överenskommelse med byrån om att framställa försöket med trängselskatter som en succé.

Boken ges ut på Bilda förlag som ägs av LO-facken och ABF.

– Man kan fråga sig varför LO-facken lånar sig till det här och blir part i den här frågan, säger Anders Knutsson.

Nyligen stod ledaren för ett nystartat mcgäng och hävdade att man hjälpt krogar i Stockholm mot syndikalisternas blockadvakter, påminner han.

– Att då direkt efter släppa en bok där de påstår att vi är maffia ser ju inte så bra ut. Det stärker ju inte LO direkt.

Lars-Olof Pettersson har arbetat som utredare på Byggnadsarbetarförbundet och på regeringskansliet samt var initiativtagare till Entreprenör(s), ett nätverk för socialdemokratiska företagare. Willy Silberstein har en trettioårig karriär som journalist bakom sig, men lämnade 2009 Sveriges Radio för att arbeta som pr-konsult på Kreab, en kommunikations- och PR-byrå med starka band till Moderaterna. Bland annat har Carl Bildt varit styrelseordförande och Ulf Adelsohn varit revisor. Grundarna hade alla arbetat med Moderaterna innan starten.

På senare år har byrån bland annat anlitats av finansdepartementet för att förklara regeringens ekonomiska politik. Efter ett år på Kreab slutade dock Willy Silberstein för att bli egenföretagare inom medieträning. Företaget har kontor på
samma adress som Rådhusgruppen City. Willy Silberstein har även skrivit för Stockholms Handelskammares tidning och agerat moderator på Handelskammarens evenemang. Stockholms handelskammare leds av Maria Rankka, högljudd debattör som krävt att staten ska agera mot SAC.

Jan Abrahamsson, SAC:s arbetsutskott, ser boken som en del i en större svartmålningskampanj av Syndikalisterna.

– Jag tycker inte att jag är naiv om jag påstår att det här är en beställningsbok från SHR eller Svenskt Näringsliv som en del i den kampanj som bedrivits mot oss sedan ett och ett halvt år tillbaka, säger han.

– I och med den fackliga reorganiseringen har vi blivit mer stridbara och det är inte så populärt vare sig hos arbetsgivarsidan eller hos LO och Socialdemokraterna. Svenskt Näringsliv oroas av en utveckling där allt fler ställer sig utanför facket. Då riskerar man att få konflikter på arbetsmarknaden man inte kan begränsa när folk
inte omfattas av reformistiska fack. Även om Svenskt Näringsliv på ytan är kritiska mot LO skulle de hellre skjuta sig i foten än äventyra den svenska modellen. Annars skulle vi få en arbetsmarknad liknande Frankrikes, med mer konflikter. De båda sidorna kommer att hjälpa varandra att upprätthålla
det system vi har. I den här boken ser man en tydlig koppling mellan dem.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga