Utrikes

90 mördades för fackligt arbete

90 personer mördades, 2 500 greps och 5 000 avskedades för sitt fackliga engagemang. Arbetsrätten världen över fortsätter att urholkas. Det är slutsatsen när Internationella fackliga samorganisationen, IFS, sammanfattar 2010 års kränkningar av fackliga rättigheter.

Årets rapport har extra fokus på arabvärlden och hur den situation som föregått de sociala upproren har sett ut för löntagare och fack. Mustapha Tlili, orförande för IFS regionala kontor för arabländerna, slår fast att stora strejker är effektiva vapen mot diktatorer och att fria fackföreningar spelar en oumbärlig roll i demokratiseringsprocesser.

Latinamerika toppar fortfarande listan över antalet mördade fackligt aktiva, och de farligaste länderna är Colombia och Guatemala, där 45 respektive 10 personer mördades för att ha deltagit i fackliga aktiviteter. I Iran hängdes en medlem i lärarfacket efter en fem minuter lång skenrättegång. Uppgifterna om våld och gripanden riktade mot fackligt aktiva i Afrika och Asien var många under året. I Uganda sköt polisen skarpt mot
strejkande och dödade två och i Zambia sköt gruvdirektören själv mot strejkande gruvarbetare. Under Indiens senaste generalstrejk, som stöddes av 100 miljoner arbetare, greps 500 fackligt aktiva och många skadades.

Rapporten innehåller också en analys av läget i Europa där åtstramningspaket och stabiliseringspolitik har drabbat löntagarnas ställning på arbetsmarknaden. Osäkra anställningar blir allt vanligare. Rapporten varnar för att de förslag om nya regelverk för ekonomisk stabilitet i eurozonen kommer undergräva fackens ställning.

Rapporten, som omfattar 143 länder, är baserad på rapporter och dokumentation från IFS 305 medlemsorganisationer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga