Vad som behövs för att en planta ska gro är huvudsakligen näringsämnena kväve, fosfor och kalium. Näringen suger plantan upp genom sina rötter. Vatten och ljus är också viktigt för plantans välmående. Men att dess rötter behöver jord att sträcka ut sig i är inte alls fullt så viktigt.
– Att man behöver jord är bara en myt, säger trädgårdsingenjören Anna Karlin.
Hydrokulturodling, eller vattenodling, är odling utan jord. Rent praktiskt går det till på det sättet att plantans rötter fästs i botten av ett kärl fullt med syresatt vatten, därefter tillförs växtnäring i vattnet med jämna mellanrum. Ljuset som krävs får plantan genom en växtlampa.
– Det är något som redan försiggår i stor utsträckning, många av de grönsaker vi äter till vardags, så som gurka och tomat, odlas redan på det här sättet, säger Anna Karlin.
Sandra Holmes, hemodlare och trädgårdsskribent, började odla grönsaker hemma i sitt fönsterbräde förra våren.
– Tidigare hade jag odlat grönsaker på min mosters kolonilott, men jag ville kunna börja odla grönsaker tidigare på säsongen, säger hon.
Hon började förkultivera – vilket är trädgårdstermen för att odla upp värmekrävande plantor inomhus – tomat- och chiliplantor redan i mars, som sedan flyttas ut när temperaturen tillåter.
60 plantor av varje sort såddes, men det skulle visa sig att 120 plantor blev lite för mycket. Hon var inte beredd på att växterna skulle kräva så mycket utrymme när de väl hade växt till sig.
– Jag hade inte hjärta att slänga några plantor, så när min balkong blev full så fick vänner och bekanta ge plantorna husrum, säger Sandra Holmes.
Bor man i lägenhet och hyser odlingsambitioner får diskbänken ofta fungera som planteringsbänk. Fönsterbrädet får i sin tur agera odlingstäppa. Har man tur har man en balkong dit man kan flytta växterna när de växt till sig och utrymme i fönstret börjar tryta. Det är helt enkelt ont om utrymme för odlingsverksamhet. Men det är inte plantan i sig som tar plats – det är jorden.
– Växter lider nästan alltid brist på näringsämnena kväve och fosfor, så man tillför i vilket fall som helst växtnäring till sina plantor. Genom den här formen av odling skippar man helt enkelt bara jorden och går rakt på rötterna, säger Louise Dahl, trädgårdsingenjör och kollega till Anna Karling.
Tillsammans har de utvecklat ”Tube Garden” ett avancerat så kallat streamingsystem, där plantornas rötter fästs i ett sammankopplat rörsystem genom vilket syresatt vatten forsar fram.
Odlingsmetoden, berättar Louise Dahl, fungerar lika bra om man vill driva upp en planta ända från fröstadiet, bara man ser till att fästa fröet vid någonting så att det inte försvinner iväg i systemet.
– Eftersom vattnet måste syresättas så behöver man en pump, det kan vara en akvariepump, och fröet kan lätt försvinna i väg i de strömmar som bildas, säger hon.
I år har Sandra Holmes lärt sig av sina misstag. Odlingen har minskat men breddats. Aubergin, fänkål, mangold och många fler grödor samsas nu i krukor och odlingsbäddar på hennes balkong.
– Jag tycker det känns mer naturligt med jord, säger hon apropå frågan om inte vattenodling vore något för henne.
Hon känner till grönsaksindustrins metoder, men tycker att det är sorgligt och onaturligt med växter som i vissa fall aldrig ens får se dagsljus.
– Många pratar om hemodling, men det är nog inte så många som utövar det. Grönsaker är det nog mest yngre människor som odlar, medan äldre hellre driver upp blommor i stället, säger Sandra Holmes.
Att kunna gå ut på balkongen och plocka en mogen tomat, för att sedan använda den i matlagning tycker hon är en häftig känsla.
– Mer närproducerat än så blir det inte, säger Sandra Holmes.
Både Anna Karling och Louise Dahl tror att hemodling av grönsaker har fått sig ett uppsving på grund av att allt fler blir medvetna konsumenter, väl underrättade om till exempel långa transportsträckor av livsmedel, och det sjunkande näringsvärdet i industriodlade grönsaker.
– Man vill vara delaktig i vad man äter, inte bara vara en okritisk konsument, säger Anna Karling.
– Dessutom så smakar ingenting så gott som det man har odlat själv, säger Louise Dahl.