Inrikes

Syndikaliststrejk på ungdomshem

På måndag utbryter strejk på Björkbackens ungdomshem i Göteborg. Statens institutionsstyrelse anklagar syndikalisterna för att åsidosätta sina plikter gentemot tvångsplacerade ungdomarna, medan syndikalisterna menar att de tar strid mot en reform som kommer att sänka verksamhetens kvalitet.

Förra veckan genomförde syndikalister på Björkbacken – ett ungdomshem för flickor i åldrarna 12 till 17 som är placerade enligt lagen om vård av unga – en halvdagslång punktstrejk.
På måndag är det dags igen, då fyra av skolans totalt sex lärare lägger ned arbetet under tre dagar.

Bakgrunden är att Björkbacken, vars huvudman är Statens institutionsstyrelse, SiS, vill införa sommarverksamhet. För att kunna genomföra förändringen utan att anställa mer personal vill ledningen avskaffa lärarnas ferieanställningar – vilka innebär en arbetsvecka på 45 timmar och längre ledighet under sommaren. Samtidigt ska lektionstiden per vecka utökas med fyra timmar, från dagens 19 till 23.
– Nu får man lika kort sommarledighet som alla andra men ska ändå arbeta 45 timmar i veckan utan någon som helst lönekompensation, säger Klas Rönnbäck, ordförande för Göteborgs Utbildningssyndikat av SAC. I praktiken innebär det att de vill höja arbetsbelastningen med 50 procent mot i dag. Men de har ingen plan för hur de ska lösa detta och skolan har redan extremt hög arbetsbelastning.

Syndikatet har lagt ett kompromissförslag, vilket innebar att ferieanställningarna behölls men att ledigheten fördelades annorlunda över året för att medge sommarverksamhet. Det avfärdades dock av ledningen.
– Det blev för ryckigt med för många små ledigheter som leder till att verksamheten blir ostrukturerad. Flickorna här behöver stabilitet, säger Birgitta Strandin, institutionschef på Björkbacken.

Birgitta Strandin är kritisk till strejken som hon menar kommer att gå ut över eleverna.
– Man tar på sig ett stort ansvar i det här läget genom att se till att flickorna inte får den undervisning de har rätt till. Där har syndikalisterna ett jättestort ansvar.

Klas Rönnbäck medger att eleverna kommer att drabbas på kort sikt, men menar att strejken är ett sätt att ta strid mot en reform som på lång sikt skulle drabba dem betydligt hårdare.
– Deras förslag kommer att leda till att lärarna inte har någon planeringstid, därmed kommer det inte att vara skola längre utan barnpassning.

Även de kollektivavtalsslutande facken har genom Offentliganställdas Förhandlingsråd motsatt sig förändringen.
– Grundproblemet är egentligen en omorganisation som man genomför trots samtliga facks avvikande mening, säger Kelle Norberg, ordförande för Lärarförbundets riksavdelning för SiS.
– Naturligtvis är de också bekymrade över ökningen av arbetsinsatsen. Det är ett problem för lärare överlag att villkoren under allt för många år ständigt försämrats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga