Utrikes

Frihandel trots barnarbete

EU anklagas nu för att i tysthet stödja barnarbete efter att Europeiska rådet godkänt ett handelsavtal för textilier med Uzbekistan - trots att det uppges att minst en miljon barn utnyttjas inom den uzbekiska textilindustrin varje år.

Det har framkommit att bara ett par dagar efter Uzbekistans president Islam Karimov besökte Bryssel i förra månaden godkände Europeiska rådet ett handelsavtal som ger Uzbekistan olika tullförmåner och också fritt tillträde till den europeiska marknaden för textilier.

Europeiska rådets beslut kom också strax efter att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso krävt att Karimov skulle godkänna en ILO-granskning av barnarbete i Uzbekistan.

Människorättsgrupper bedriver nu kampanjer mot beslutet som tagits samtidigt som flera västerländska företag beslutat att bojkotta uzbekiska textilier, och trots att Bryssel återkommande informerats om barnarbetet inom den uzbekiska textilindustrin.

-Det är allvarligt att detta kunde inträffa. Antingen handlar det om skamlös cynism eller en mycket oroande brist på samordning inom EU. I vilket fall gör det att en tidigare uttalad oro över barnarbetet i Uzbekistan blir till tomma ord, säger Rachel Denber från människorättsorganisationen Human Rights Watch till IPS.

Organisationen för mänskliga rättigheter i Centralasien har uppmanat EU-parlamentet, som formellt måste ge sitt godkännande för det nya handelsavtalet, att inte godkänna det.

Enligt organisationen sänder beslutet en politisk signal om att det inte är fel att importera textilier från Uzbekistan.

“Med hänsyn till att textilindustrin i Uzbekistan använder sig av råbomull som skördats av uzbekiska barn under tvångsarbete kan beslutet att importera sådana textilier endast tolkas som en tyst uppmuntran av tvångsarbete och barnarbete i strid med FN-konventionen om barnens rättigheter, ILO-konventioner om tvångsarbete samt andra folkrättsliga principer,” skriver Organisationen för mänskliga rättigheter i Centralasien.

Under mer än ett årtionde har människorättsgrupper uppmärksammat att det är staten som ligger bakom utnyttjandet av barnarbetare i Uzbekistan. Bomull är en av landets största exportvaror och skörden av bomullen är en nationell angelägenhet.

Uzbekistan är världens tredje största exportör av bomull och skeppar ut cirka 850 000 ton bomull per år. Bomullsproduktionen beräknas till ett värde av 6,4 miljarder kronor årligen.

Mer än 90 procent av skördandet utförs för hand och varje höst stänger myndigheterna skolor över hela Uzbekistan under flera månaders tid och eleverna tvingas ut på fälten för att plocka bomull. Familjer som vägrar att skicka sina barn att plocka bomull utsätts för hot och kan förlora sociala förmåner samt gasförsörjning, vatten och elektricitet. Barnen riskerar också att bli relegerade från sina skolor.

Jean-Paul Delmotte som arbetar för FN:s barnfond Unicef i Uzbekistan säger till IPS att så många som “en miljon barn mobiliserades” för att arbeta under den senaste bomullsskörden.

Han säger att många av dem var mellan 13 och 18 år men att det skiljer sig från olika regioner och att även yngre barn så unga som sju år tvingas att arbeta med att skörda bomull.

Enligt Unicef så innebär de rekordhöga priserna på bomull att de ekonomiska vinsterna går före barnens rättigheter.

-Våra studier från förra året visar att medan en del aktörer försökte förhindra att barn tvingades att arbeta för att skörda bomull fanns det starka ekonomiska intressen som motverkade detta, säger Delmotte.

Den uzbekiska regeringen har undertecknat internationella avtal som förbjuder barnarbete och uppger officiellt att barnarbetet inom bomullsindustrin upphörde 2008. Unicef och andra grupper hävdar dock att fenomenet fortfarande är utbrett.

Europeiska rådet har sökts av IPS, men har avböjt från att kommentera sitt beslut.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga