Anna Ellström drabbades av svår allergi till följd av eftersatt lägenhetsunderhåll av Upplands-Brohus. Sedan 2009 bor hon i ett tält då kommunen inte vill hjälpa henne med ett allergisanerat boende. I september utförsäkras hon och måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Men på arbetsförmedlingen krävs bostad för att räknas som jobbsökande.
– Jag ser inte fram mot en tredje vinter utomhus i det här tältet för det har varit fruktansvärt kallt. Jag har förfrusit tårna och fått äta medicin för att inte tappa dem, säger Anna Ellström.
Sedan januari 2009 bor hon tillsammans med sin tonårsson i ett tält på skogsremsan mellan sina föräldrars hus och trafikleden. Situationen har sin upprinnelse för 15 år sedan när ett element började läcka i hennes hyreslägenhet i Upplands-Bro.
– Från elementet rann det ner i golvet, golvkonstruktionen var sandavjämning, spånskiva och sedan plastmatta. Golvet jäste och det var hur mycket mögel som helst, tio olika mögelsorter och olika jordbakterier. Mattan den bara bucklade sig, till slut var det en sådan puckel att det inte gick att möblera, berättar hon.
Det kommunala bostadsbolaget Upplands-Brohus vill inte kännas vid att det skulle ha varit så allvarliga problem. VD:n Tore Olsson säger att de prover de då gjorde visade att det inte fanns mer mögelsporer i lägenheten än i utomhusluften. Anna Ellström ansåg att testet utfördes på ett föråldrat sätt och anlitade egna mögeltekniker. Det ackrediterade miljölaboratoriet Husläkarna konstaterade vid provtagning att det fanns rikliga halter av olika mögel, bland annat chaetomium som är så farligt att det måste saneras oavsett halt.
Anna Ellström menar att de alltmer allvarliga allergisymptom hon och hennes son fick, på vilka hon har ett stort antal läkarintyg, beror på att de bodde kvar så länge i lägenheten. Till slut stämde hon bostadsbolaget. När hon nu söker ett boende i kommunen är Upplands-Brohus tveksamma att erbjuda ett nytt alternativ
– Vi har det bestånd vi har. Med tanke på vilken ände med förskräckelse det tog sist när vi blev stämda och allt, så är det klart att vi känner att vi inte kan erbjuda något när vi vet att vi kan hamna i samma situation igen, säger Tore Olsson.
Sedan Anna Ellström 2006 insåg att enda möjligheten var att lämna lägenheten har hon försökt och prövat olika boenden. Men till slut gjorde allergibesvären att tält var den enda möjligheten. I mars 2009 bad hon socialkontoret om hjälp med att hitta en allergisanerad och anpassad bostad. Svaret blev att hennes behov inte ingår i en skälig levnadsnivå och att hennes och sonens läge inte var akut.
Hon överklagade till länsrätten, som prioriterade ärendet under den kalla vintern 2010 då den ansåg att situationen var allvarlig. Länsrätten upphävde beslutet och skickade tillbaka ärendet till Socialnämnden. En utredning om hur Anna Ellström kunde ha tillförsäkrats en skälig levnadsnivå borde ha funnits med i beslutsunderlaget, enligt rätten. Trots det avslog Upplands-Bro kommun begäran på nytt utan att nämna något om skälig levnadsnivå. Det skäl som anges är att Anna Ellström just nu inte är skriven i kommunen.
Efter sommaren kommer hon dessutom att ställas inför nästa prövning när hennes sjukpenning försvinner.
– Jag kommer att bli utförsäkrad i augusti, jag blir dubbelt utförsäkrad för jag kommer att bli nollad i min SGI (Sjukpenninggrundad inkomst). På grund av den nya lagen måste jag då gå till Arbetsförmedlingen. Men för att söka arbete måste jag ha en bostad, säger hon.
Hennes situation börjar alltmer likna ett moment 22. Ännu värre blir det när ledamöterna på ett möte i Socialnämndens arbetsutskott, där Arbetaren Zenits reporter närvarar, frågar Anna själv om vad hon ser för lösning på boendesituationen.
– Jag skulle kunna bo i en friggebod, men då måste jag ha en tomt. Eftersom jag kommer att tvingas till socialbidrag får jag inte äga något, varken hus eller tomt. Och för övrigt har jag inga ekonomiska tillgångar alls just nu, konstaterar hon vid mötet.
Men Socialnämnden beslutar återigen att avslå hennes begäran om hjälp om anpassat boende. Nämndordförande Kerstin Ahlin vill inte kommentera ett enskilt fall, men ger Anna rätt i att hon inte får ha några tillgångar och samtidigt uppbära socialbidrag.
– Det är jätteproblem för alla som blir utförsäkrade och behöver försörjningsstöd, kommenterar Kerstin Ahlin.
För Anna Ellström är långt ifrån ensam. Många som kämpar med svåra hälsoproblem har hamnat i en än mer komplicerad situation efter att regeringens utförsäkringssystem trädde i kraft den 1 januari i år. I Anna Ellströms fall innebär det ytterligare ett problem samtidigt som hon ska lämna in en ny överklagan till länsrätten i förhoppning om att slippa tillbringa ännu en vinter i tält.