Inrikes

Arbetarkvinnor drabbas värst av sjukreglerna

Kvinnodominerade yrkesgruppers pressade arbetsvillkor måste uppmärksammas mer när effekterna av den nya sjukförsäkringslagen analyseras menar kritiker. Arbetarklasskvinnor och ensamstående mammor är särskilt drabbade. De utgör en stor grupp av de som blir sjukskrivna och som nu utförsäkras.

Att majoriteten av de som nu utförsäkras återfinns bland
lågutbildade kvinnor inom tillverkningsindustrin, fastighetsförvaltningen och den kommunala
vården och omsorgen slås fast i en ny granskning av LO:
– De som drabbas av försämringarna i sjukförsäkringen är så uppenbart arbetarklassens kvinnor.
– Arbetsmiljön är dålig. Det är tunga lyft. Det brister i rehabiliteringen. Sedan åker de ut utan individuell bedömning, sade LO- ordförande Wanja Lundby-Wedin till Dagens Eko i måndags.

Att även ensamstående mammor får det tuffare med de nya reglerna konstaterade Anders Eklund, ombudsman på Lärarförbundet, under ett seminarium arrangerat av TCO i Stockholm nyligen.
– De har inte längre något pålägg på limpan, sade han och berättar om ensamstående mammor som försörjer sina tre barn med en månadslön på 13000 kronor.
Att vara ensamstående mamma är inte ett sjukdomstillstånd men en hög riskfaktor för både sjuk-
skrivning och arbetslöshet. Det menade Helene Sigfridsson, generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar, på samma seminarium:
– De är i en mycket svår sits. En sjuk ensamstående förälder som behöver genomgå en operation väljer att avstå för att det inte finns ett kommunalt stöd för barnen under och efter operationen. Det är inte rimligt och riskerar att göra människor än sjukare.
Var fjärde ensamstående mamma i Sverige lever i dag i så kallad relativ fattigdom, det vill säga de har en inkomst som motsvarar 60 procent av medianlönen eller mindre. Enligt Riksdagens utredningstjänst har antalet fattiga ensamstående kvinnor med barn ökat med 22000 personer under nuvarande mandatperiod.

Att kvinnor drabbas mer av arbetsrelaterade skador än vad män gör är ett faktum som starkt hänger samman med den sedan 1990-talet slimmade offentliga sektorn. De nedskärningar, omorganiseringar och den outsourcing som har genomförts i denna kvinnodominerade sektor har lett till ett kraschat rehabiliteringssystem för de sjukskrivna, konstaterade Kjell Rautio, samhällspolitisk utredare på TCO. Risken att ett ”fattig-Sverige” är på väg tillbaka är överhängande, menade både han och Anders Eklund. De menar även att om kampen mot det så kallade ”utanförskapet” förs genom att minska människors trygghet vid sjukdom och arbetslöshet, eller genom att minska möjligheten till utbildning och kompetensutveckling, gör det insatserna kontraproduktiva.
– Även om intentionerna med de nya sjukskrivningsreglerna är goda, det vill säga att få fler som är långvarigt sjukskrivna tillbaka i arbete, finns fortfarande inte de rehabiliteringsinsatser som regeringen utlovade där. Det gör att många far illa och faller rakt igenom systemet. Det skapar stora legitimitets- och trovärdighetsproblem, sade Kjell Rautio.

När systemet inte längre har samma legitimitet kommer fler att teckna privata sjukförsäkringar. Kjell Rautio menade att denna ”pingpongmatch” mellan mandatperioderna, där de styrande skyndar sig att genomföra reformer utan en ordentlig analys av vilka konsekvenserna blir, är förödande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga