xx

Utredning om sexuella trakasserier nedlagd

En homosexuell kvinna med invandrarbakgrund polisanmälde sin arbetsledare efter upprepade fall av sexuella trakasserier på jobbet. Han krävde bland annat sexuella tjänster för att hon skulle bli aktuell som timvikarie. Nu har utredningen lagts ned.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att arbetsledaren som länge trakasserat kvinnan inte hade en sådan ställning att arbetsgivaren har skadeståndsansvar . Därmed har arbetsgivaren inte brustit i sin utredningsskyldighet utan agerat som lagstiftningen kräver. Så fort arbetsgivaren fick kännedom om de sexuella trakasserierna påbörjades en utredning med samtal med berörda parter, och trakasserierna upphörde.

För några veckor sedan fick kvinnan och hennes fru besked av polisen att utredningen mot arbetsledaren lagts ned, ord stod mot ord. Facket valde dessutom att tro på hans version.
– DO:s beslut känns inte okej. Men anmälan innebar att fler på arbetsplatsen, både tjejer och killar, vågat träda fram och berätta att de blivit trakasserade av arbetsledaren, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Arbetaren.
Kvinnan hade arbetat som timvikarierande städerska i några månader på ett företag i södra Sverige då arbetsledaren blev närgången. Han rörde vid henne och ifrågasatte varför hon inte hade någon man.
Arbetsledaren ringde kvinnan när hon var ledig och ville ha sex. Eftersom han var hennes chef skulle hon göra som han sade, menade arbetsledaren. Nekade hon skulle han se till att ingen arbetsledare anlitade henne. När arbetsledaren fick veta att hon var gift med en kvinna pratade han om vilka sexuella ställningar han föredrog och om gruppsex. Han undrade hur det gick till då kvinnan och hennes fru hade sex och föreslog trekant.
Arbetsgivaren reagerade efter att kvinnan skickat ett mejl till högste chefen på företaget och berättat om trakasserierna. Arbetsledaren, som förnekade trakasserierna och menade att kvinnan hade ”samarbetssvårigheter”, fick veta att uppträdandet inte var acceptabelt, men fick fortsätta arbeta på företaget medan kvinnan erbjöds jobb på andra depåer.

Varken kvinnan eller hennes fru är glada över beslutet, det blev en besvikelse att arbetsledaren ”kom undan”, som de menar.
– Det känns ändå bra att trakasserierna anmäldes, att de utreddes. Det hade kanske kunnat hjälpa om vi haft en advokat med bättre kunskap om homofobi.
Enligt DO fick arbetsledaren sparken i våras efter att ha misshandlat en anställd på företaget, denna gång fanns det vittnen som vågade träda fram. Företaget bekräftar också att arbetsledaren inte längre arbetar där.

Fakta/Fler anmälningar
Antalet anmälningar om diskrimineringar i arbetslivet på grund av sexuell läggning har ökat för varje år sedan 2006. Hbt-anmälningarna till DO totalt beräknas ha ökat med omkring 50–60 procent det senaste året.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga