Inrikes

Tuffare klimat för sommarjobbarna

Antalet sommarjobbare som ringer LO:s hjälptelefon för facklig hjälp har i det närmaste dubblerats jämfört med förra året. Hårdare konkurrens om jobben gör att fler får problem med chefen.

Att det är ont om jobb påverkar direkt behovet av facklig hjälp. Den hårda konkurrensen på arbetsmarknaden har skapat högtryck på LO:s hjälptelefon.
– Många har blivit så glada att de över huvud taget fått ett sommarjobb att de har glömt att fråga vilka villkor som gäller. Till exempel vilken lön de ska ha eller vilka arbetstider de ska jobba, säger LO:s ungdomssekreterare Sandra Viktor till Arbetaren.

Under de heta juniveckorna har en vanlig fråga varit den om obetald övertid. Ett exempel är den unga glassförsäljaren som inte hinner städa kiosken på dagen utan tvingas jobba kvar på kvällen – utan extra lön.
– I ett sådant fall ber vi personen att först prata med sin arbetsgivare. Fungerar inte det tar vi kontakt med Handels som i stället pratar med arbetsgivaren. Ett alternativ är att den som har jobbat övertid skriver upp tiderna och att vi sedan kräver ut lönen i efterhand, säger Sandra Viktor.
Hon säger att de som svarar i hjälptelefonen många gånger inte bara ger fackliga råd utan dessutom får agera psykolog.
– Folk kan vara så ledsna när de ringer att man får inta rollen som stöttande kompis som lyssnar på vilken skit det är på jobbet.
Förutom konkurrensen är ett annat skäl till att samtalen blir fler att medlemsantalet i facket har sjunkit. Sommarjobbarna har helt enkelt färre fackligt anslutna arbetskamrater som kan ge dem hjälp direkt på arbetsplatsen. Men det ökade intresset för fackliga rättigheter har också ökat intresset för att gå med i facket, vilket nu är en av de vanligaste anledningarna till att ringa hjälptelefonen.

Men det inte är bara unga sommarjobbare som ringer. Även många arbetsgivare ringer LO för att få hjälp. Oftast för att de inte har koll på löner och avtal.
– Vi svarar när de ringer eftersom vi hoppas att det kan hjälpa våra medlemmar. Men det är lite pinsamt att de gör det så skamlöst. Svenskt Näringsliv får skärpa sig, de borde ordna sin egen hjälptelefon, säger Sandra Viktor.

Fakta / LO:s hjälptelefon

De vanligaste frågorna handlar om lön, arbetstider och uppsägning.

60 procent av dem som ringer är kvinnor.

Den största ökningen jämfört med 2008 är bland 15- och 16-åringar.

Under de tre första veckorna i juni hade 1040 personer ringt LO:s hjälptelefon.

Numret till LO:s hjälptelefon är 020-56 00 56. Linjen är öppen 8–17. Det går också att mejla på www.hjalptelefon.nu.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga