Inrikes

Gamla strukturer i industrin

Tio år av jämställdhetsarbete inom industrin har gett magert resultat. Försöken att ge kvinnor mer makt och att låta män göra ”kvinnojobb” misslyckas ofta – de gamla strukturerna är svåra att förändra, visar en ny studie.

Jämställdhet ses inte längre som en onödig fråga inom industrin, konstaterar Lena Abrahamsson som är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. För tio år sedan gjorde hon sin första studie av företag inom industrin för att ta reda på varför de har så svårt att utvecklas till platta, integrerade och moderna organisationer.

Nu har hon gjort en uppföljande studie som visar att problemet till stor del består i att själva jämställdhetsarbetet har gått väldigt trögt.

Ett exempel på detta är det fenomen som Lena Abrahamsson kallar ”återställare”. På ett av de undersökta företagen togs mellancheferna bort för att utjämna hierarkierna och för att ge kvinnor mer ansvarsfyllda positioner. Männen skulle samtidigt få göra uppgifter som endast kvinnor tidigare gjort.

Resultatet blev att män bytte avdelning för att slippa göra ”kvinnojobb” samtidigt som kvinnor inte orkade kämpa för att behålla sina mer ansvarsfyllda positioner.
– Det ledde till att man återgick till den gamla ordningen med lika många chefsnivåer som tidigare, med männen i bräschen. Det som först framstod som en möjlighet för kvinnorna blev i stället ett hinder, säger Lena Abrahamsson till TCO-tidningen.

En annan slutsats i studien är att ju mer uppdelade arbetsuppgifterna är mellan manligt och kvinnligt, desto svårare blir förändringsprocessen. Lena Abrahamsson menar att det viktigaste är att vara medveten om den stereotypa könsordningen.
– För att motverka återställarna måste man förstå vad det är för mönster och tyst kultur man är på väg att utmana. Det gäller att inte vara rädd för att utmana och hålla fast vid de höga målen, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga