Inrikes

Malmö 26-rättegången avslutad

Under sista dagen för rättegången mot de 26 blockadvakterna framträdde flera vittnen. Både försvaret och åklagarsidan lade stor vikt vid deras redogörelser.

I onsdags eftermiddag avslutades rättegången mot de 26 blockadvakterna som står åtalade för egenmäktigt förfarande samt ohörsamhet mot ordningsmakten. Rättegången har i stor utsträckning handlat om att de åtalade syndikalisterna förhindrat personal och kunder från att kunna gå in och ut ur restaurangen Izakaya Koi under blockadkvällen i december förra året.
Två poliser, en kund och en anställd på restaurangen var kallade som vittnen av åklagaren.

– Jag trodde att SAC med denna rättegång ville testa hur långt man kan gå med en stridsåtgärd. Nu är försvaret i stället byggt på att de nekar till att ha hindrat folk från att gå in och ut ur restaurangen. Jag menar att min bevisning, både filmupptagningen och vittnesmålen, visar att de har fel, sade åklagare Mats Svensson.
– Jag förstår syftet bakom syndikalisternas agerande, att framtvinga kollektivavtal och skadestånd till deras misshandlade medlem, men tyvärr överskred den varslade blockaden lagens gränser, fortsatte han.

Försvaret underkände åklagarens tolkningar av vittnesmålen. Bland annat menar försvaret att tillförlitligheten hos två av vittnena – restauranggästen och den anställde – går att ifrågasätta.
– Jag påstår inte att de ljuger. Men att den ena är anställd av målsägande och den andra är förbundssekreterare för Fria Moderata Studentförbundet påverkar givetvis hur de uppfattade det tumult som utbröt under blockaden, sade advokat Magnus Lund.
– Varken de två, eller de två polismännen, har heller övertygande styrkt att ingen kunde gå in eller ut ur Izakaya Koi på grund av att blockaden förhindrat dem. Det verkar mest vara subjektiva uppfattningar om att det inte skulle varit möjligt. Några av de tilltalade motsäger dessutom detta då de vittnat om att de sett folk komma ut ur restaurangen för att röka.

Åklagare Mats Svensson yrkade 100 dagsböter vardera för de åtalade samt 5 000 kronor i skadestånd till restaurangägaren Henrik Siebert för förlorade intäkter under blockadkvällen. Dom faller inom ett par veckor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga