Inrikes

Fler våldtäkter – men lika få fälls

Trots att antalet våldtäkter ökar i Sverige fälls inte fler gärningsmän. Christian Diesen, professor i processrätt, presenterade nya dystra siffror vid ett seminarium på Stockholms universitet i tisdags.

Christian Diesens forskargrupp, en del av ett europeiskt projekt omfattande elva länder, håller på att slutföra sina analyser efter fyra års forskning.
– Våldtäkterna ökar i norra Europa, inte minst i ”jämställda länder” som Sverige. Det verkar inte bara handla om anmälningsbenägenhet utan en reell ökning. Särskilt ökar de så kallade uppraggningsvåldtäkterna, och särskilt drabbas tjejer i tonåren, sade Diesen.
Räknat i antal anmälda våldtäkter per invånare ligger Sverige i topp bland de jämförda länderna. Anmälningarna har ökat från runt 300 år 1975 till över 4 000 per år. Forskargruppen har studerat 100 slumpvis utvalda fall från ett och samma år. Av dessa lades förundersökningen ner i 88 fall, och en tredjedel av de namngivna misstänkta kallades aldrig ens till förhör.
Om åtal väl väcks är det inte ovanligt med en friande dom. Sedan 1965 har mellan 100 och 200 personer dömts för våldtäkt varje år, trots den kraftiga ökningen av anmälningar.
– Falska anmälningar utgör en försvinnande liten del. Trots det visar polis och åklagare en skeptisk attityd mot drygt en tredjedel av anmälningarna, vilket leder till att många läggs ner.
– De är misstänksamma bland annat för att målsäganden drar sig undan eller inte samarbetar som förväntat. Detta i sin tur beror på att kvinnor som anmäler våldtäkt ofta får ett dåligt bemötande, och dessutom vet med sig att chansen att få förövaren fälld är liten, sade Diesen.

Christian Diesen vill införa ett samtyckeskrav i lagen. I så fall skulle åklagare kunna koncentrera sig på om mannen försäkrat sig om kvinnans samtycke, i stället för på om kvinnan varit tillräckligt tydlig.
– Vi är drabbade av en våldtäktsepedemi. Huvudpoängen med en samtyckesreglering är inte att öka antalet åtal, utan att sända ut nya signaler och påverka kulturklimatet så att färre våldtäkter faktiskt sker.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga