Utrikes

Fateh till attack mot PFLP

Inför "fredskonferensen" i Annapolis går nu den Fateh-ledda palestinska myndigheten till attack mot PFLP. Hundratals myndighetssoldater belägrade på söndagen ett flyktingläger i Nablus för att slå ut PFLP-fästet.

Milis från den palestinska vänsterrörelsen PFLP belägrades på söndagen av hundratals soldater från den Fateh-styrda myndigheten på Västbanken. Den unika scenen utspelade sig i flyktinglägret El-Ain i Nablus, ett av rörelsens starkaste fästen.
Under hösten har den israeliska armén utfört en serie invasioner av El-Ain för att knäcka PFLP:s militära kapacitet i Nablus, men flera av försöken har slagits tillbaka av motståndet, som i september dödade och skadade flera soldater. I gengäld har Israel anställt sedvanlig förödelse, med sprängda hus och sönderkörda vägar, i lägret.
Inför den så kallade fredskonferens som planeras i den amerikanska staden Annapolis har USA och Israel nu uppdragit åt den palestinska myndigheten på Västbanken – i praktiken en enpartistat under Fateh – att rensa ut motståndet från Nablus. 300 beväpnade soldater placerades ut i staden i början av november, i samordning med Israel och USA:s säkerhetskoordinatörer i området.
– Myndigheten försöker uppnå vad de israeliska styrkorna misslyckats med när de belägrade lägret, sade på måndagen Jamil Mizhir, en av de kringrända PFLP-ledarna, till den palestinska nyhetsbyrån Ma’an.
Organisationens Abu Ali Mustafa-brigader genomför dagliga operationer på de ockuperade områdena, inklusive beskjutning av israeliska mål med hemmagjorda raketer från Gaza.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984