Utrikes

Iranska arbetarledare skjuts och fängslas

De senaste veckorna har den iranska regimen slagit hårt mot fackliga aktivister. Belägringen utnyttjas mot arbetarrörelsen.

– Ända sedan revolutionen 1979 har våra fiender konspirerat mot oss, men den aktuella situationen saknar motstycke. Alla måste vara på sin vakt. De amerikanska truppernas och deras bundsförvanters närvaro är exceptionell, liksom det klimat av rädsla som de skapar, sade Irans kanske mest inflytelserike politiker, miljonärsmullan Hashemi Rafsanjani, i ett tal förra torsdagen.

Regimen drar samtidigt maximal nytta av situationen för att slå till mot sina inre fiender. Mansour Ossanlou, ledare för Irans bussförarfack och ikon för landets oppositionella krafter, dömdes förra tisdagen till fem år i fängelse för sammansvärjning mot nationen. Också den andre av landets främsta arbetarledare, förstamaj-organisatören Mahmoud Salehi, försmäktar just nu i en fängelsehåla; båda lider av usla hälsoförhållanden som försätter dem i livsfara.

Den 18 oktober bröt regimen ett tabu i kampen mot den nya arbetarrörelsen. Sju skarpa skott avlossades mot Mjid Hamidi, arbetaraktivist i Sanandajj, av civilklädda agenter. Hamidi skadades svårt, medan två andra aktivister i Irans kurdiska provins undkom liknande mordförsök oskadda.

Strejkfrekvensen har sjunkit kraftigt i Iran det senaste halvåret, men det folkliga missnöjet med rasande inflation och låga löner kokar. Vissa falanger av Irans styrande elit vänder sig också mot den politik som Ahmadinejad bedriver i fruktan för att den fört den Islamiska republiken till undergångens rand.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984