Utrikes

Al-Qaida slängs ut ur Irak

En ny front har öppnats i det irakiska inbördeskriget: sunnitiska motståndsgrupper står mot Al-Qaida. I fredags kastade sunniterna ut organisationen ur Samarra efter hårda strider. Därmed genomgår Al-Qaida sin största kris sedan evakueringen av baserna i Afghanistan.

I fredags stod det hittills största fältslaget mellan Al-Qaida och sunnitiska motståndsgrupper i Irak, utanför staden Samarra. Efter många timmars strider, med minst 16 dödsoffer, drev Islamiska armén ut Al-Qaida ur staden och erövrade områden som tidigare legat under den ökända organisationens kontroll, rapporterar bland annat Reuters. Sådana regelrätta bataljer hör till ovanligheterna även i inbördeskrigets Irak.
Kylan mellan de i huvudsak utländska wahhabiterna i Al-Qaida och det hemmagjorda sunnimotståndet har nu utvecklats till öppen skilsmässa. Vreden mot Al-Qaida gäller två punkter: organisationens extremt puritanska tolkning av islamiska levnadskoder, som den sökt pådriva befolkningen i områdena under sin kontroll, och urskillningslösa bombkampanjer mot civila irakier. Befolkningens tålamod med Al-Qaida tycks, efter en lång tids upphällning, ha tagit slut och bytts mot direkt fientlighet. Sedan i somras har Anbarprovinsens sunnitiska miliser antingen slagit sig samman i Al-Qaida-fientliga paraplyorgan, koncentrerat sig på att bekämpa organisationen på egen hand eller – tidigare ett starkt politiskt tabu – samarbetat med den irakiska regeringens USA-stödda trupper i envigen med wahhabiterna.
Därmed är Al-Qaida på väg att förlora fotfästet i sin viktigaste bas under perioden efter 2001, då USA tömde Tora Bora och övriga bastioner i Afghanistan: Iraks sunnitiska hjärtland, Anbarprovinsen. Skillnaden är att det denna gång inte är den invaderande stormakten som gör sig av med Al-Qaida, utan just det folk som organisationen gör anspråk på att representera. Redan utgör utvecklingen ett svårt avbräck för Al-Qaida, som de senaste åren hämtat en stor del av sitt politiska kapital ur bandet till den irakiska moståndskampen. Krisen reflekterades i Usama bin Ladens senaste tal, där han klandrade sina lärljungar i Irak för att ha vilseletts av sin egen ”fanatism”, bad landets sunniter att ha överseende med de misstag som begåtts och manade dem att åter sluta leden med organisationen. Hans vädjanden tycks dock, av fredagens strider att döma, ha fallit för döva öron. Al-Qaida rapporteras nu vara utdrivet ur såväl Ramadi som Samarra.
Om skilsmässan mellan sunniter och Al-Qaida beseglas skulle det skriva om spelreglerna för det irakiska inbördeskriget. Möjligheten finns motsättningen mellan sunniter och shiiter – som till stor del utlösts av Al-Qaidas shiahat – kan reduceras kraftigt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984