Utrikes

Forskare: ”Civilisationen är hotad”

Några av USA:s tyngsta klimatforskare har blivit otåliga över att så lite görs för förhindra det klimatkaos som enligt vetenskapen med stor sannolikhet blir verklighet med fortsatta utsläpp. I ett upprop varnar de i skarpa ordalag för att den mänskliga civilisationen i sig hotas av uppvärmningen. – Världen står inför ett överhängande hot och inget […]

Några av USA:s tyngsta klimatforskare har blivit otåliga över att så lite görs för förhindra det klimatkaos som enligt vetenskapen med stor sannolikhet blir verklighet med fortsatta utsläpp. I ett upprop varnar de i skarpa ordalag för att den mänskliga civilisationen i sig hotas av uppvärmningen.

– Världen står inför ett överhängande hot och inget annat än en världsomfattande räddning kommer skona oss från den miljökatastrof som farlig klimatförändring innebär.

De amerikanska klimatforskarna kritiserar FN:s klimatpanel IPCC för att underskatta hur snabbt världens ismassor smälter. Den senaste forskningen tyder på en snabbare smältning än beräknat och att havsnivån därmed kan komma att höjas många gånger mer än den halv meter som FN:s klimatpanel föreslår i sitt värsta scenario.

En av initiativtagarna till uppropet är Nasas forskningschef James Hansen som i ett annat upprop uppmanar sina kollegor att sätta samman en ny klimatpanel som väger in den senaste forskningen i sina progonser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga