Inrikes

Intensiv kamp för Lutfur Rahman

Två gånger har myndigheterna försökt avvisa den politiska flyktingen Lutfur Rahman till Bangladesh – båda gångerna har försöken stoppats. Nu är det en tidsfråga innan Rahman avvisas på nytt. Under tiden kämpar flera organisationer in i det sista för att Rahman ska få stanna.

I början av förra veckan gjordes det första avvisningsförsöket av Lutfur Rahman. Nätverket Ingen Människa är Illegal åkte till Arlanda flygplats och delade ut flygblad och pratade med passagerare och planets besättning.
Det ledde till att piloten vägrade låta Lutfur Rahman kliva på planet.

Förra torsdagen gjordes ytterligare ett försök att avvisa Rahman, men även det gick om intet. En grupp aktivister gjorde först ett försök att frita Rahman vid säkerhetskontrollen på flygplatsen, men stoppades av polis. Rahman tvingades sedan ombord på planet, men situationen blev så obehaglig ombord att han fick tas av planet.
– Jag har aldrig tidigare sett en sådan skräck i människas ansikte, säger aktivisten Sofi Weckner som träffade Lutfur Rahman strax innan han skulle avvisas.

Senare samma dag hölls en manifestation utanför flyktingförvaret i Märsta utanför Stockholm dit Rahman fördes. Under manifestationen tog sig en grupp aktivister upp på förvarets tak från vilket en 29-årig kvinna ramlade ner och bröt ryggen.
Aktivister på plats berättar för Arbetaren att den grupp poliser som bevakade manifestationen i stället för att hjälpa den skadade kvinnan skrattande fällde kommentaren “synden straffar sig själv”.
Den 29-årige kvinnan är fortfarande kvar på sjukhuset.

Lutfur Rahman fördes sedan till Kronobergshäktet där en skrammelmanifestation hölls. I måndags blockade aktivister Migrationsverket i protest mot avvisningsbeslutet. Vid Arbetarens pressläggning satt Lutfur Rahman fortfarande i häktet i väntan på ett tredje avvisningsförsök.

Riskerar tortyr
Rahman har sökt asyl i Sverige på grund av den repression han mött som politiskt aktiv i oppositionspartiet Awami Leagues ungdomsförbund i Bangladesh.
Han fick nyligen veta att han i sin frånvaro dömts till 14 års fängelse och fruktar nu att återigen utsättas för tortyr om han skickas tillbaka till Bangladesh.
Att tortyr används i Bangladesh bekräftas av Migrationsverkets egen landinformation.
Sverige har fällts av FN:s tortyrkommitté tolv gånger. I samtliga fall har det rört sig om att Sverige skickat tillbaka människor till länder de riskerar tortyr.
Enligt Amnesty har Sverige fällts väldigt mycket i jämförelse med andra länder.

Enligt Lutfur Rahmans advokat Dennis Harding har migrationsöverdomstolen nekat ny prövning av ärendet och har inte ens låtit översätta de dokument som visar att Rahman dömts till ett långt fängelsestraff i sin frånvaro.
– Det är förskräckligt dåligt att landets högsta myndighet inte översätter handlingar, säger han.
Sedan i måndags har även Amnesty kopplats in för att försöka få Lutfur Rahmans fall omprövat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984