Inrikes

Svensk vapenexport blockerades

KARLSSKOGA. I måndags blockerades Bofors huvudkontor i Karlskoga under ett par timmar. Fredaktivister hade kedjat fast sig vid huvudingången och hängt upp en banderoll med texten ”Svenska vapen dödar”. Även två sidoingångar blockerades och på vägen fram till huvudkontoret spelades en gatuteater.Under natten till måndagen och till tisdagen genomfördes också flera civila olydnads-aktioner. Bland annat […]

KARLSSKOGA. I måndags blockerades Bofors huvudkontor i Karlskoga under ett par timmar. Fredaktivister hade kedjat fast sig vid huvudingången och hängt upp en banderoll med texten ”Svenska vapen dödar”. Även två sidoingångar blockerades och på vägen fram till huvudkontoret spelades en gatuteater.
Under natten till måndagen och till tisdagen genomfördes också flera civila olydnads-aktioner. Bland annat klättrade aktivister upp på taket till vapenfabriker, hängde upp banderoller och kedjade fast sig. En annan grupp var inne på Bofors industriområdet båda nätterna och genomförde ”brottsplatsundersökningar”.
– Bofors och den svenska regeringen medverkar till brott genom att med vapenleveranser stödja det folkrättsvidriga kriget i Irak. Om inte politiker sätter stopp för detta faller det på oss vanliga medborgare att ingripa, säger Annika Spalde.
Hon är en av sammanlagt tretto personer som togs in för förhör i samband med aktionerna. Brottsmisstankarna rör främst olaga intrång och ohörsamhet mot ordningsmakten.
Fredsaktivisterna deltog på lägret Disarm07 som arrangerades av Nätverket Ofog. Drygt femtio aktivister från Sverige, Danmark, Irland, Holland, Frankrike och Israel deltog.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984