Utrikes

Klimatet nära kokpunkten

Lagom till G8-mötet i Heiligendamm publicerades en rapport som åtminstone i teorin borde sätta fart på även USA:s hantering av klimatförändringarna.En rad studier signerade US National Academy of Sciences visar att klimatförändringarna accelerar fortare än FN:s klimatpanels, IPPC:s, värsta framtidsscenario, skriver The Independent. Resultaten visar att utsläppen av koldioxid hittills under 2000-talet ökat tre gånger […]

Lagom till G8-mötet i Heiligendamm publicerades en rapport som åtminstone i teorin borde sätta fart på även USA:s hantering av klimatförändringarna.
En rad studier signerade US National Academy of Sciences visar att klimatförändringarna accelerar fortare än FN:s klimatpanels, IPPC:s, värsta framtidsscenario, skriver The Independent.
Resultaten visar att utsläppen av koldioxid hittills under 2000-talet ökat tre gånger så fort som under 1990-talet. Arktis is har smält i samma hastighet, medan havsnivån fördubblat sin under samma tidsperiod.
På 1990-talet ökade världens samlade koldioxidutsläpp med 1,1 procent per år, under 2000-talet är den siffran 3 procent. Om inget drastiskt görs kommer IPPC:s mardrömssenario, med översvämningar, skogsbränder och ökenutbredning att vara en underdrift. Enligt rapporten står utvecklingsländerna, med Kina i spetsen, för tre fjärdedelar av ökningen av utsläppen av koldioxid. Nord står dock fortfarande för två tredjedelar av de totala utsläppen.
Enligt en studie från University of California har jordens istäcken smält med 7,8 procent per decenium de senaste 50 åren. IPPC:s siffror för samma period är 2,5 procent.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984