Kommunals förhandlingar med Sveriges Kommuner och landsting återupptogs i början av veckan efter två veckors avbrott. – En höjning av lönenivåerna, och en kraftig ökning av lägstalönen är våra två huvudkrav, säger Håkan Pettersson, Kommunals andre vice ordförande.
En löneökning om minst 825 kronor per månad är utgångskravet gentemot den största motparten i avtalsförhandlingarna, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som anställer merparten av förbundets medlemmar. Utöver det tillkommer den särskilda jämställdhetspott för kvinnodominerade förbund som LO enats om, på 166 kronor per månad. Sammanlagt skulle Kommunals krav innebära en tusenlapp mer i lön för medlemmarna, som bland annat representerar vårdbiträden, barnskötare och bespisningspersonal.
Facket vill även att minimilönen för arbetare som fyllt 18 år ska höjas med 2 400 kronor till 16 200 kronor.
– Det är viktigt att vi får upp lönerna på bottennivån, så att det inte läcker ut löneutrymme där, säger Håkan Pettersson.
Bättre anställningsvillkor för deltidsarbetare, där minsta deltidsmått sätts till 20 timmar i veckan för att lönen ska bli a-kassegrundande, är ett annat krav som förbundet driver. En annan nyhet är kravet på att anställda som blir smittade på jobbet av exempelvis vinterkräksjukan, ska slippa karensdagar.
Det nuvarande avtalet med SKL löper ut den 30 juni.