Inrikes

Protest mot våldtäktsdom

I fredags meddelade Stockholms tingsrätt att två män som bland annat tvingat en 19-årig kvinna till analsex och utsatt henne för våld frias från våldtäktsmisstankar – eftersom möjligheten finns att de inte ”uppfattade” att hon inte ville.

Den friande domen mot de två krogägarna har väckt stark debatt. Kvinnan som anmält männen för våldtäkt har uppgivit att hon följde med de två männen till den enes lägenhet och att det sexuella umgänget till en början var frivilligt från hennes sida. Hon hävdar att männen dock blev allt mer våldsamma och tvingade henne till analsex och utsatte henne för våld. De skador hon uppvisat bekräftar att hon utsatts för våld. Tingsrätten anser ändå att det kan ha varit så att männen inte uppfattat att kvinnan motsatte sig fortsatt sex, och därför frias de.
I söndags genomfördes en demonstration i Stockholm i protest mot domslutet, arrangerad av det informella nätverket Feministisk aktion. Ett hundratal demonstranter samlades på Stureplan, bakom banderoller som ”Rättspraxis är sexistisk” och ”En full kvinna kan inte våldtas. En full man kan inte våldta. Varför är det så?”.
Josefin Grände var en av talarna. Hon säger till Arbetaren att demonstrationen lika mycket ska ses som ett stöd till den utsatta kvinnan som en protest mot domslutet.
Betyder domen att sexualbrottslagen bör ändras?
– Kritiken mot domen handlar inte om hur lagstiftningen är utformad utan om rättens attityder och värderingar. Enligt lagen ska det inte spela någon roll vad en kvinna gjort före hon blev våldtagen men i det här fallet har det helt uppenbart spelat roll att hon haft sex med männen tidigare, säger Josefin Grände.
Efter samlingen på Stureplan tågade demonstrationen till Fridhemsplan där den avslutades på Fridhemsgatan, vid krogen Grabbarna som ägs av de två friade männen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga