Utrikes

Polisvåld kantade världens första maj-firande

Första maj-firandet blev en våldsam historia på flera platser. I Teheran attackerades demonstranter av kravallpolis och i Istanbul greps över 700 personer sedan polisen slagit ner på en demonstration i Istanbul. I Zimbabwe ställde fackföreningen ZCTU in första maj-firandet av rädsla för repression.

Demonstrationen i Istanbul hölls till minne av 30-årsdagen av den blodiga första maj på Taksim-torget 1977. Den gången sköt polis och militär rakt in i en fredlig facklig demonstration, 34 människor dödades i paniken som uppstod.

700 personer, bland dem flera fackföreningsledare, på väg till en minnestund på torget arresterades och polisen försökte skingra demonstranterna med tårgas. Dessutom hindrade de bussar med demonstranter från huvudstaden Ankara att ta sig över Bosporen på väg till Istanbul.

Till slut tilläts ett fåtal fackföreningsledare tillträde till Taksim-torget. Polisen förbjöd dock tv-team från att filma minnesstunden.

Den statliga fackföreningen i Iran, Arbetarnas hus, hade som vanligt arrangerat första maj-firandet på Teherans stadium, Stadiume Anjadi-e, som rymmer mer än 3000 personer. Men arbetarna, som genom sms spred nyheten till varandra, började redan tidigt på morgonen marschera genom Teherans gator, enligt den iranska arbetsnyhetssidan Ilna. När de 10000 arbetarna kom fram till stadion tog sig cirka 4000 in och störde Arbetarnas hus möte. Så småningom lyckades säkerhetsstyrkorna köra ut arbetarna som började marschera genom staden, nu mot Hafte tir-torget. Kravallutrustad polis och säkerhetsstyrkor attackerade demonstranterna och försökte stoppa dem, men arbetarna rörde sig i grupper om 100–200. I skrivande stund har tio arbetare gripits och många är skadade.

Arbetarna krävde bland annat arbetsminister Jahromis avgång och riktade slagord som ”död åt dem som stödjer kapitalisterna” mot säkerhetsstyrkor och polis.

Även i den kurdiska staden Sanandaj demonstrerades det. I stadens fängelse sitter arbetarledaren Mahmoud Salehi sedan knappt en månad tillbaka för sina fackliga aktiviteter. Civilklädda gardister attackerade demonstrationen och arresterade många.

I fredags, helgdagen i Iran, samlades 3000 arbetare med familjer i bergstrakten utanför Karraj, nordväst om Teheran, för att diskutera årets första majfirande. Med sig hade de plakat, de höll tal och sjöng sånger. Bland de samlade fanns arbetare från bussförarfacket Vahed, målarfacket, elektrikerfacket, de arbetslösa- och de avskedades fack, bilarbetarna från Iran Khodro, vvs-arbetare, lärare och studenter från Teherans universitet, uppger nyhetssajten Roshangiri. Efter några timmar attackerades samlingen av säkerhetsstyrkor som drog ner plakaten och höll tre arbetaraktivister i en buss i närheten för förhör. En timme senare stormade arbetarna bussen och fritog de tre gripna.

På uppmaning av det palestinska lärarfacket protesterade lärarna utanför det palestinska parlamentets byggnader i Ramallah på Västbanken och i Gaza och krävde utbetalning av lönerna som inte betalats ut sedan väst inledde bojkotten mot den palestinska regeringen.

Den nigerianska arbetarrörelsen höll demonstrationer runt om i landet, men de stora protester som planerats av oppositionen verkade på tisdagskvällen inte ha genomförts. Enligt oppositionsledare sköts protesterna upp inför hotet om hård repression från polisen.

På Eagles Square i Abuja, där den organiserade arbetarrörelsen samlats, spärrade polisen av området, och krävde att alla som ville delta i demonstrationen skulle visa id-handlingar, rapporterar Voice of America.

Även i Zimbabwe var hotet om repression ett hinder för fackföreningsrörelsen ZCTU, som ställde in flera planerade demonstrationer, efter att regeringen förbjudit protester organiserade av federationen och dess medlemmar i några större städer.

I Macao i södra Kina utbröt kravaller, när demonstranterna – som krävde bättre arbetsvillkor, och att regionens ledare skulle avgå – hamnade i slagsmål med polis, som sköt varningsskott.

Även i Tyskland utbröt bråk mellan polis och vänsteraktivister natten till första maj. I Berlin greps 61 personer, och i Leipzig skadades 18 poliser av stenar och flaskor.

Demonstrationerna i Ryssland var däremot fredliga. 100000 personer deltog i protester runt om i landet.

I Indonesiens huvudstad Jakarta demonstrerade tiotusentals personer för högre löner och bättre arbetsvillkor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga