Utrikes

Klimatkatastrof nära i Australien

Den långvariga torkan i Australien hotar att strypa bevattningen av 40 procent av jordbruket. Premiärminister John Howard, fram till nyligen en hårdnackad klimatförnekare, ber nu till Gud om regn.

Hittills har klimatförändringarna främst slagit mot fattiga länder, med konflikten i Darfur som det kanske mest brutala exemplet, men Australien ser ut att bli det första rika landet att drabbas av en klimatkatastrof.

Ironiskt nog, eftersom landet hittills vägrat att skriva på Kyotoprotokollet och leds av en premiärminister, John Howard, som avfärdat såväl Stern-rapporten som varningarna från FN:s klimatpanel, IPPC, som överdrivna. I förra veckan tvingades han byta kurs när han meddelade nationen att konstbevattning med hjälp av floderna Murray och Darling kommer att förbjudas om det inte regnar ordentligt inom de närmsta två månaderna, rapporterar The Independent. 85 procent av vattnet som används inom jordbruket kommer därifrån och området kring de båda vattendragen står för 40 procent av Australiens jordbruksproduktion.

Vid ett bevattningsförbud – som i så fall ska gälla till maj nästa år – kommer skörden av till exempel ris, bomull och vin förstöras helt och mängder av djur kommer att avlida. Oliv- och apelsinträd dör och om så sker dröjer det minst fem år innan nya träd kan lämna frukt. Redan nu drivs många jordbrukare till självmord eftersom de saknar möjlighet att försörja sig i den svåra torkan som varat sedan 2002.

Premiärminister John Howard presenterade ingen annan lösning än att be till Gud.

– Det är en grym situation och det finns ingen anledning att låtsas som motsatsen. Australien måste hoppas och be till Gud om regn, sade John Howard på en presskonferens i Canberra.

Han sade också att ett bevattningsförbud ”kan leda till en katastrof”, men att landets öde ”mer eller mindre är i Guds händer”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga