Inrikes

Elkonflikt om osäkra jobb

Bättre boende på arbetsplatserna, utökat skydd mot osäkra anställningar och bibehållna ackord är tre av huvudkraven som Svenska Elektrikerförbundet, SEF, driver i årets avtalsrörelse. Tidigare har arbetstagarna haft möjlighet att bestämma om de vill arbeta på ackord eller inte, men nu föreslår arbetsgivarorganisationen EIO att de två parterna ska förhandla om ackord lokalt.– Den yttersta […]

Bättre boende på arbetsplatserna, utökat skydd mot osäkra anställningar och bibehållna ackord är tre av huvudkraven som Svenska Elektrikerförbundet, SEF, driver i årets avtalsrörelse.
Tidigare har arbetstagarna haft möjlighet att bestämma om de vill arbeta på ackord eller inte, men nu föreslår arbetsgivarorganisationen EIO att de två parterna ska förhandla om ackord lokalt.
– Den yttersta konsekvensen av det är lönedumpning, menar Göte Grönberg, ombudsman för elektrikerna.
Centralt driver LO-förbunden frågan om tryggade anställningsformer, och motsätter sig bland annat att arbetsgivare ska kunna anlita en tidigare anställd som egenföretagare med f-skattesedel. Göte Grönberg berättar att det blivit allt vanligare att arbetsgivare inom elbranschen försöker undgå kollektivavtal genom att uppmana anställda att starta eget.
– Vi har inget emot att våra medlemmar väljer att bli egna företagare, men det ska ske av egen fri vilja och inte genom press. Det här är en politisk linje som arbetsgivarna vill driva – i deras idealsamhälle ska varje människa ha ett eget företag. Vi tror inte på det. Det blir hårdare press, och sämre arbetsvillkor.

Boendestandarden när arbetarna tvingas övernatta på byggarbetsplatser är en annan viktig fråga för SEF, som menar att de förhållanden som godkänns under nuvarande ackordsbestämmelser är jämförbara med de som var gängse i 1920-talets Sverige. I ett pressmeddelande skriver förbundet att ”en plats under en gran skulle kunna vara ett godkänt boende med de föreslagna bestämmelserna”.
– Jag har varit ute på arbetsplatser där två personer sover i samma rum, på fem-sju kvadratmeter. Matsalen ligger direkt utanför sovrummet. Det är inte en rimlig standard, säger Göte Grönberg.

På en byggarbetsplats i gamla Klara-kvarteren i centrala Stockholm arbetar elektrikerna Niklas Brorsson och Johan Giös, båda aktiva i den lokala fackklubben. De övernattar inte vid byggarbetsplatsen, och berörs inte av kravet på högre boendestandard, även om de menar att det är riktigt av SEF att driva just den frågan.
Att säkra de nuvarande ackordsreglerna är också viktigt – men minst lika betydelsefullt är att trygga arbetsmiljön på byggarbetsplatserna.
– Arbetsmiljöskyddet ska vara detsamma för alla, även för oss som jobbar på byggarbetsplatser där det är dammigt och bullrigt. Men det är sällan en prioriterad fråga för beställaren. Att följa arbetsmiljökraven kostar ju pengar. Arbetsgivarna försöker i stället att klämma till skyddsombuden, säger Johan Giös och får medhåll av Niklas Brorsson:
– Arbetsmiljöfrågorna känns väldigt viktiga, bland annat när det gäller sjukdomen kol, som man kan få genom att dra i sig betongdamm. Då är det extra viktigt att man använder rätt skyddsutrustning, säger han.

Att skyddsombud som arbetsgivarna inte gillar omplaceras är ytterligare en fråga som omfattas i SEF:s avtalskrav. Objektiva principer ska användas om någon ska kunna omplaceras.
Förutsättningarna för att SEF ska vinna gehör för sina krav i förhandlingarna borde vara goda, menar Johan Giös, och ser hotet om att införa övertidsblockad i nästa vecka om medlingsförsöken inte lyckas, som en kraftfull åtgärd.
– Det kommer att slå oerhört hårt, eftersom det råder stor arbetskraftsbrist. Här har vi beordrad övertid just nu, och jobbar tre timmar extra per dag.

Uppdatering: SAC lade under torsdagen ett sympativarsel som följer Elektrikerförbundets varsel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga