Utrikes

USA:s klimatrörelse chockar sig själv

Forskare och globala klimatkonferenser har varnat för konsekvensera av den globala uppvärmningen i mer än 25 år, men i USA – världens i särklass mest framgångsrika land när det gäller utsläpp av växthusgaser – har frågan varit omtvistad. Det senaste året har dock gjort det svårt för klimatförnekare att behålla sin trovärdighet. Med Al Gore […]

Forskare och globala klimatkonferenser har varnat för konsekvensera av den globala uppvärmningen i mer än 25 år, men i USA – världens i särklass mest framgångsrika land när det gäller utsläpp av växthusgaser – har frågan varit omtvistad. Det senaste året har dock gjort det svårt för klimatförnekare att behålla sin trovärdighet. Med Al Gore och hans Oscarsbelönade dokumentär En obekväm sanning i spetsen har den globala uppvärmningen gått från en ickefråga till politiskt sprängstoff. För första gången pågår klimatdiskussioner i den amerikanska kongressen – fem förslag om nedskärningar av växthusgaserna ligger på bordet.
Det var just till kongressen den gemensamma parollen var riktad under lördagens protester: ”Kongressen – ta steget! Skär ner koldioxidutsläppen med 80 procent till 2050”. En av aktionerna ägde rum precis nedanför den fotogeniska Golden Gate-bron i San Francisco. Miljörganisationer raggade stöd och presenterade miljövänliga bilar. Sunny Lee förklarade hur hennes 22 år gamla Mercedes drivs av använd matolja från restauranger.
– Det är enkelt att konvertera bilen, matoljan är gratis, och så luktar det gott, eller hur!

Stoppade man näsan nära avgasröret så luktade det ungefär som att stå ovanför en fritös. Nyfikna tyckte ändå att det såg lite komplicerat ut med matoljetanken och alla slangar i bakluckan. Och hur får man tag på oljan? Det är enkelt, svarade Sunny, du går bara in på en restaurang och frågar efter det. I vanliga fall betalar de för att få den bortforslad så de är glada att bli av med den gratis.
I närheten påbörjades ett projekt som gick ut på att sätta tejp på byggnader för att indikera framtidens vattennivå om inget görs åt uppvärmningen. Dagen innan bjöd satirgruppen ”Billionares for Coal” på gatuteater i San Franciscos finansdistrikt. Aktionen var riktad mot några av landets största banker som kan komma att finansiera de 159 nya kolkraftverk som planeras i USA.

Idéen till en nationell kampanjdag mot klimatförändringarna kom till för tre månader när studenten Jeremy Osborn diskuterade lokal klimataktivism med sin lärare Bill McKibben – känd för sin bästsäljare The end of nature som redan på 80-talet varnade för den globala uppvärmningen. Lokal aktivism kommer visserligen behövas, menade McKibben men sa att det viktigaste för USA just nu är en stor folkrörelse för klimatet. Jeremy Osborn nappade på idéen och drog tillsammans med fem andra studenter från Vermont i nordöstra USA igång kampanjen ”Step it up 2007”.
– Vi är chockade över resultaten, säger Bill McKibben när Arbetaren pratar med honom efter helgens aktioner. Vi hoppades på ett hundratal aktioner, men det blev över 1 400! Tack vare Al Gore har kunskapen kring de här frågorna ökat. Nu var folk var redo att omsätta deras kunskap i politiska aktioner.
Bill McKibben är onekligen nöjd med den senaste tidens utveckling. Den globala uppvärmningen har plötsligt börjat diskuteras flitigt i amerikanska medier, och i folkmun förklaras den minsta avvikelse i vädret med den sardoniska kommentaren ”global warming”.

Men Bills folkrörelse går inte oemotsagd.
Dagen innan klimatprotesterna presenterades en motbild till Al Gores film i San Francisco. Visningen och diskussion kring Steven Haywards debutfilm En obekväm sanning… eller en bekväm saga? drog ungefär 200 personer.
– Jag håller med om att jorden blir varmare, sa Hayward enligt San Francisco Chronicle, och att vi spelar en roll i uppvärmningen. Vad jag inte håller med om är [Gores] genomgående pessimism.
Steven Hayward är en av många som vill lösa klimatproblemen i en mer positiv anda – som något hi-tech man kan tjäna pengar på snarare än att behöva göra trista uppoffringar. Den nyfödda amerikanska klimatrörelsen är på god väg att vinna kampen om uppvärmningens existens. Nu tar nästa kamp vid. Den mot Steven Hayward och alla andra som inte lär ge upp den bilburna och konsumentdrivna amerikanska livsstilen i första taget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga