Inrikes

Krökt rygg för låg lön

Trots att arbetet som butiksbiträde är både tungt och slitigt har Annika deKlonia stannat i branschen i många år. Hon säger att hon känner arbetsglädje. Som ansvarig för ostdisken vid Ica Supermarket på Folkungagatan i Stockholm har hon en viss frihet att förnya sortimentet och lära sig mer om ostar, vilket hon tycker är både […]

Trots att arbetet som butiksbiträde är både tungt och slitigt har Annika deKlonia stannat i branschen i många år. Hon säger att hon känner arbetsglädje. Som ansvarig för ostdisken vid Ica Supermarket på Folkungagatan i Stockholm har hon en viss frihet att förnya sortimentet och lära sig mer om ostar, vilket hon tycker är både kul och utvecklande.
Det första hon gör när dagen börjar är att städa i hyllorna. Det innebär att böja sig nästan dubbelvikt för att nå varorna längst in på de lägsta hyllorna och knuffa fram dem till hyllkanten. En syssla hon återkommer till många gånger under dagen.
– Det finns inga lätta moment i det här jobbet. Allt är fysiskt tungt, säger hon.

Det allra tyngsta arbetet är att sitta i kassan, där kunder bygger varuberg och kassörskan lyfter kilo efter kilo av varor, timme efter timme. Det var när Annika deKlonia jobbade i kassan som hon drog på sig problem med axlar och rygg. En arbetsskada som hon inte ens försökt få klassad som arbetsskada.
– Jag sitter själv i en försäkringsnämnd, jag vet att det inte är någon idé, förklarar hon.
Annika deKlonia är sedan många år fackligt aktiv. Hon drogs in lite av en slump, berättar hon, men har genom åren kommit att engagera sig allt mer eftersom det känns meningsfullt. I butiken där hon jobbar har det fackliga engagemanget gett resultat och förhållandet mellan de anställda och ägaren är goda.
– Därför har inte vår butik tagits ut i strejk heller, säger hon.
Menar du att Handels gått ner på detaljnivå och valt butiker till strejkvarslet?
– Jajamensan. Här har vi en schysst handlare, och då blir han inte uttagen.

Det är hittills 6000 anställda, uppdelade på 93 butiker som varslats om strejk från och med skärtorsdagen. Dessutom har Handels begärt sympatiåtgärder från de andra LO-förbunden. Företagen som drabbas har bland annat valts ut med tanke på om de har representanter i Svenskt Näringslivs styrelse. Det har till exempel livsmedelskedjor som Ica Maxi, Willys och Hemköp, liksom sko- och klädbutiker som Wedins, Stadium, Lindex och H&M. Även Ikea, Clas Ohlson och en rad andra finns med på listan över företag som valts ut.
Svenskt Näringslivs styrelse, som stoppat avtalet, består av 61 ordinarie ledamöter och 16 suppleanter. Av dessa är endast nio kvinnor.
Annika deKlonia har ändå svårt att tro att anledningen till att de stoppat avtalet skulle vara deras kvinnosyn.
– Det är för mig obegripligt. Butiksägarna och Svensk Handel inser att man måste kunna leva på sin lön och att våra låga löner måste upp. De tycker inte att det är för dyrt, det går bra för branschen. Det känns ju som att det finns något av ”kvinna, bliv vid din läst” i detta, men jag vet inte, jag har svårt att tänka så.

Lönen för mödan är inte hög för handelsanställda i dag. Annika deKlonia tar fram avtalet och läser innantill. Den allra lägsta lönen har oerfarna anställda under 18 år: 10695 kronor i månaden. För den som fyllt 18 år är ingångslönen 14195 kronor. Därefter följer en lönetrappa som slutar på 16725 kronor efter tre års erfarenhet. Till detta kommer ersättning för obekväma arbetstider och eventuella tillägg för avdelningsansvar på omkring 1500 kronor.
– Jag har en helt okej lön om man jämför. Väldigt många ligger lägre och måste jaga helg- och kvällspass för att klara sig, säger hon.
Stödet för förbundets beslut att varsla om strejk är helhjärtat bland alla hon hittills pratat med i branschen, säger hon. Men alla ställer sig samtidigt lika frågande till att gå ut i konflikt trots att parterna är överens.

Efter att strejkvarslet lades i måndags kallades Medlingsinstitutet in. Att Medlingsinstitutet ska medla mellan två parter som är överens är unikt. Det har aldrig tidigare hänt i svensk historia.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redakt[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga