Utrikes

Migranter håller Latinamerika uppe

Fyra av fem hemskickade dollar kommer från migrantarbetare i USA, enligt Inter-American Development Bank, IDB.Hur många som reser till USA i hopp om att kunna ge sin familj ett bättre liv vet ingen. Antalet invandrare som vistas illegalt i landet beräknas ligga någonstans mellan 7 och 20 miljoner och enligt Pew Hispanic Center kommer 80 […]

Fyra av fem hemskickade dollar kommer från migrantarbetare i USA, enligt Inter-American Development Bank, IDB.
Hur många som reser till USA i hopp om att kunna ge sin familj ett bättre liv vet ingen. Antalet invandrare som vistas illegalt i landet beräknas ligga någonstans mellan 7 och 20 miljoner och enligt Pew Hispanic Center kommer 80 procent av dem från Latinamerika. Genom gästarbetarprogrammet H-2 fick 121 000 personer tillfälliga arbetsvisum år 2005. Inter-American Development Bank uppskattar i dag det totala antalet latinamerikanskfödda i USA till 17 miljoner. Och när strömmen av migranter till nord ökar, ökar också strömmen av pengar till syd.

Men livet för dem som varje månad skickar hem i genomsnitt 150 dollar till sina famljer i syd är långt ifrån någon amerikansk dröm. Tillvaron för dem som trots allt vistas legalt i landet ger en vink om hur utsatt en migrantarbetare är.
”Close to Slavery” – ”Nära slavieriet” – heter en rapport som nyligen publicerades av människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, SPLC. Den vittnar om hur gästarbetare som kommer till USA med så kallat H-2-visum rutinmässigt exploateras av sina arbetsgivare. Till skillnad från illegala migrantarbetare garanteras gästarbetare inom H-2-programmet löner och arbetsförhållanden som är likvärdiga de amerikanska medborgarnas, men de rättigheterna existerar bara på pappret, hävdar SPLC.
– Som det ser ut i dag är invandringspolitiken skamlig och nästan ingen hänsyn alls tas till arbetares rättigheter, säger Mary Bauer, chef för SPLC:s rättsprogram för migranter, till IPS.

Exploateringen börjar redan i hemländerna. Med löften om generösa löner och uppehållstillstånd betalar fattiga latinamerikaner avgifter – i bland på flera tusen dollar – till mer eller mindre seriösa rekryteringsfirmor. Många tar lån med höga räntor för att kunna betala. Utöver avgiften kräver firmorna i bland även att migranterna lämnar lägenhetskontrakt eller ägarbevis på en bostad som pant, för att de inte ska lämna arbetsgivaren innan arbetsperiodens slut.
Svårt skuldsatta anländer de till sina arbeten i USA, bara för att upptäcka att den utlovade 40-timmarsveckan blev 25 timmar och att lönen – många gånger långt under den lagstadgade minimilönen på fem dollar i timmen – knappt räcker att leva på, än mindre till avbetalning på lånen. Enda sättet att överleva är att söka ett extra jobb, trots att deras visum inte tillåter det.
– Det är ett nutida slaveri, konstaterar gästarbetaren Danil Castellanos Contrera i SPLC:s rapport.

Få arbetare protesterar mot behandlingen. Arbetsgivare förhindrar detta effektivt genom att rutinmässigt beslagta gästarbetarnas pass och socialförsäkringskort och hota med att kontakta den amerikanska migrationsmyndigheten om någon lämnar arbetet mitt i kontraktstiden. Gästarbetare som talat offentligt om arbetsförhållandena har hotas med deportering eller misshandel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga