Analys

En tredjedel av löneutrymmet lämnas åt marknaden

IF Metall, Sif och Civilingenjörerna har nu beslutat att skriva under ett treårigt avtal som för Metall och Sif ger 10,2 procent i löneökningar, alltså i snitt 3,4 procent per år. Därtill har IF Metall fått ett nytt pensionsavtal som årligen motsvarar 0,2 procent i lönekostnad. Pensionsuppgörelsen liknar de som redan tjänstemännen har. Avtalsområdet för […]

IF Metall, Sif och Civilingenjörerna har nu beslutat att skriva under ett treårigt avtal som för Metall och Sif ger 10,2 procent i löneökningar, alltså i snitt 3,4 procent per år. Därtill har IF Metall fått ett nytt pensionsavtal som årligen motsvarar 0,2 procent i lönekostnad. Pensionsuppgörelsen liknar de som redan tjänstemännen har. Avtalsområdet för gruvindustrin inom Metall har dock inte gått med på avtalet eftersom de anser att löneökningen är för liten. Avtalet inom industrin brukar sätta märke för resten av alla avtal som snart löper ut, och industriavtalet har säkerligen förankrats i LO. Men sannolikt kommer flera förbund att i likhet med gruvarbetarna att knorra över den relativt sett låga löneökningen i avtalet.
Även om löneökningarna är högre än i de avtal som har gällt de senaste tre åren, ska de ställas mot det löneutrymme som beräknats av Konjunkturinstitutet, KI. Enligt KI kommer produktivitetsökningen att vara över tre procent i år, för att sjunka ner mot 2,8 procent 2010. Riksbankens inflationsmål är två procent, vilket innebär att löneutrymmet för de kommande åren är ungefär fem procent enligt KI.
Löneuppgörelsen på industriområdet innebär alltså att närmare en tredjedel av löneutrymmet inte intecknas i avtal. Alla dessa miljarder av löneutrymmet kommer alltså att distribueras genom marknadsmekanismer – vilket av tradition främst gynnar högre tjänstemän – eller bidra till ytterligare några år av rekordvinster och rekordhöga aktieutdelningar.

Att Metalls minimilöner höjs med 1400 kronor i månaden för dem som jobbat i minst ett år, 900 kronor för nyanställda, är dock en mindre framgång. Det främsta syftet med Metalls satsning på att få upp minimilönerna var att inte entreprenörer från andra länder ska kunna dumpa villkor genom att lägga sig på avtalets lägstanivå. Dessa tillfälliga arbeten varar sällan längre än ett år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga