Inrikes

”Forskningen passar inte alliansens politik”

– Alla europeiska länder har en samlad arbetslivsforskning. Sverige blir extremt i och med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, säger Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.Arbetslivsinstitutet läggs ner med flera olika motiveringar. Dels har borgerliga politiker och ledarskribenter länge hävdat att Arbetslivsinstitutet bedriver socialdemokratisk ideologisk forskning.Fredrik Hertzberg som arbetar på enheten för arbetsmarknad och integration på Arbetslivsinstitutet tycker […]

– Alla europeiska länder har en samlad arbetslivsforskning. Sverige blir extremt i och med nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, säger Josefin Brink, vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.
Arbetslivsinstitutet läggs ner med flera olika motiveringar. Dels har borgerliga politiker och ledarskribenter länge hävdat att Arbetslivsinstitutet bedriver socialdemokratisk ideologisk forskning.
Fredrik Hertzberg som arbetar på enheten för arbetsmarknad och integration på Arbetslivsinstitutet tycker att det är nonsens.
– Våra forskningsresultat passar helt enkelt inte alliansens politik, säger han.

Arbetslivsinstitutet bildades 1995 genom en sammanslagning av Arbetsmiljöinstitutet, det mindre Institutet för arbetslivsforskning och delar av arbetsmiljöfonden.
Josefin Brink menar att beslutet om nedläggning ligger i linje med de övriga attacker som den nya regeringen riktat mot arbetsmarknadspolitiken.
– Den låglönesektor som alliansen vill skapa kommer att gå ut över arbetsmiljön. En sådan förändring skulle märkas i Arbetslivsinstitutets forskning. Därför lägger man ner det.
Konsekvensen kan bli att ovärderlig forskning och kompetens går förlorad, vilket i slutänden kommer drabba arbetstagarna.
– Det är klart det kommer att bidra till en försämrad arbetsmiljö, främst för utsatta och marginaliserade grupper, säger Josefin Brink.

Den nya regeringen motiverar sitt nedläggningsbeslut med att forskning bäst bedrivs på universiteten. Men hastigheten i nedläggningen gör att det blir svårt med omställningen, vilket gör Fredrik Hertzberg upprörd.
– Det verkar dock som om man har insett sitt misstag och skjutit till lite pengar. Men det är alldeles för sent.
Många forskningsprojekt, som försöket med arbetstidsförkortning för parkeringsvakterna, blir förkortade eller rent av avbrutna. Andra projekt hamnar i malpåse och samordningen inför framtiden blir lidande.
– Det är dålig forskningspolitik. Ren och skär kapitalförstörelse, säger Fredrik Hertzberg.
Dessutom varnar både han och Josefin Brink för att liknande forskning inte kommer att bedrivas i universitetens regi.
– Universitetsforskning är mer teoretiskt inriktad. Arbetslivsinstitutet praktiska nyttoforskning kommer att gå förlorad, säger Fredrik Hertzberg.

Universiteten verkar inte heller särkilt intresserade av flera aspekter av Arbetslivsinstitutets forskning, säger Josefin Brink.
– Från universitetshåll har man hittills inte visat något intresse för till exempel genus- och jämställdhetsfrågor inom arbetslivsforskningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga