Utrikes

Ungdomshuset i Köpenhamn stormat

På dryga två timmar intog polisen Ungdomshuset. Enligt danska modkraft.dk fyllde antiterroriststyrkan huset med tårgas och tog sig in via en upphissad container. I huset greps 20-30 personer av polisen. På husets utsida försökte ett 100-tal aktivister ta sig igenom polisens barrikader. – Vi förklarar den 1 mars till kampdag för fristäderna. Just nu är […]

På dryga två timmar intog polisen Ungdomshuset. Enligt danska modkraft.dk fyllde antiterroriststyrkan huset med tårgas och tog sig in via en upphissad container. I huset greps 20-30 personer av polisen. På husets utsida försökte ett 100-tal aktivister ta sig igenom polisens barrikader.

– Vi förklarar den 1 mars till kampdag för fristäderna. Just nu är det väldigt många unga som känner en stor vrede. Folk är för arga för att tänka långsiktigt. Och det kommer många till, säger Jan, en talesman för Ungdomshuset, till danska Politiken.

I Köpenhamn sprider sig nu aktionerna. Bland annat blockerar ”Feminister för fler fristäder” tolv platser i Köpenhamn och brinnande containrar blockerar Torvegade vid Christiania, enligt Motkraft.net. Polisen förbereder motaktioner, bland annat har polisen satt in en bulldozer för att rensa Norrebrogade på brinnande containrar.
Ungdomshuset vädjar nu till alla att komma till Köpenhamn, eller att visa sitt stöd genom att ta sig till Dansmarks ambassad eller konsulat.

I Göteborg och i Stockholm har det under dagen hållits protester mot polisens agerande i Köpenhamn. Under eftermiddagen gick ett demonstrationståg med ett hundratal personer genom centrala Stockholm. Det hela gick lugnt till.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan