Inrikes

Låg ribba för EU:s klimatmål

EU enades i tisdags om att minska utsläppen med 20 procent till 2020. Sverige försökte tillsammans med Danmark att höja målet till 30 procent, utan resultat eftersom det ansågs som ett alltför tufft mål.Några dagar tidigare, i lördags, presenterade tre professorer inom teknikforskning – Christian Berggren (Linköpings tekniska högskola), Staffan Jacobsson (Chalmers) och Staffan Laestadius […]

EU enades i tisdags om att minska utsläppen med 20 procent till 2020. Sverige försökte tillsammans med Danmark att höja målet till 30 procent, utan resultat eftersom det ansågs som ett alltför tufft mål.
Några dagar tidigare, i lördags, presenterade tre professorer inom teknikforskning – Christian Berggren (Linköpings tekniska högskola), Staffan Jacobsson (Chalmers) och Staffan Laestadius (KTH) – siffror på DN Debatt som visar att Sverige, tillsammans med de andra rika länderna i världen, måste sänka sina utsläpp betydligt mer än EU:s nu beslutade mål. En 90-procentig minskning krävs till 2020 om vi ska ha en rimlig chans att stabilisera koldioxidhalten i atmosfären, förutsatt att inte rika människor ska få släppa ut mer än fattiga.
Forskarna skriver vidare att det är en myt att Sverige minskat sina utsläpp. I de beräkningar som regeringen utgått ifrån när man påstått just detta har inte flyg- och fartygstrafik till och från Sverige räknats in. Om det görs visar det sig att Sveriges utsläpp av växthusgaser är ungefär desamma som för femton år sedan.
De tre professorerna presenterar ett antal förslag på åtgärder, bland annat en fördubblad bensinskatt och en kraftig satsning på förnyelsebar energi.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga