Inrikes

Malmö LS anmäler polisen till JO

Fredagens flygbladsutdelning utanför Nordea i Malmö var den andra sedan Malmö LS varslat om stridsåtgärder mot banken. Anledningen är att Nordea anlitar ISS Facility Services, ett städbolag som Malmö LS har en pågående facklig konflikt med. En av orsakerna till konflikten är att facket hävdar att städzonerna som de anställda har är orimligt stora.– Vi […]

Fredagens flygbladsutdelning utanför Nordea i Malmö var den andra sedan Malmö LS varslat om stridsåtgärder mot banken. Anledningen är att Nordea anlitar ISS Facility Services, ett städbolag som Malmö LS har en pågående facklig konflikt med. En av orsakerna till konflikten är att facket hävdar att städzonerna som de anställda har är orimligt stora.
– Vi vann en seger mot ISS när städområdet för vår medlem på Lasarettet i Lund halverades. Efter det startade en rad småaktiga trakasserier. En medlem har blivit omplacerad och vi har krävt att en annan medlem också måste få mindre städområde, men nu vägrar ISS. De har tillsatt en ny chef som vill ta i med hårdhandskarna. Nu handlar det om att försvara sektionen, säger Ola Brunnström.
Blockader mot Nordea har även genomförts i Lund och Göteborg, men utan att polisen ingripit.

Under fredagens flygbladsutdelning hindrades enligt Ola Brunnström inga kunder från att komma in eller ut ur banken. Men polisen hävdar motsatsen.
– Att dela ut flygblad är inte
i sig ordningsstörande, men i det här fallet handlade det om att de störde in- och utpasseringen i banken och att de inte ville ha en dialog med polisen, säger Anders Nilsson, biträdande chef på ingripandeenheten.
Själva säger de att de inte hindrade passering och att de ville ha dialog. Har polisen i så fall agerat fel eftersom ni inte ska ingripa mot fackliga konflikter?
– Det handlar inte om varsel eller inte. Utifrån det jag vet bedömer jag ingripandet mot ordningsstörningen som riktigt, säger Anders Nilsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga