Utrikes

Läget hårdnar i Thailand

– Du kan inte citera ett pressmeddelande från Thaksin ord för ord, eller ens något som kommer från hans parti, berättar Clare Patchimanon, nyhetsankare vid Kanal tre. Sedan förra veckan har landets etermedier utsatts för påtryckningar från den nya regeringen att minska den forne premiärministern Thaksins medieutrymme. Thaksin störtades vid en militärkupp i september förra […]

– Du kan inte citera ett pressmeddelande från Thaksin ord för ord, eller ens något som kommer från hans parti, berättar Clare Patchimanon, nyhetsankare vid Kanal tre.

Sedan förra veckan har landets etermedier utsatts för påtryckningar från den nya regeringen att minska den forne premiärministern Thaksins medieutrymme. Thaksin störtades vid en militärkupp i september förra året.

Regimens påbud tyder på en ny och hårdare inställning gentemot Thaksin, som numera lever i exil.

– Jag vill be alla tv-stationer och radiokanaler att inte sända några budskap eller uttalanden från den förre premiärministern eller ledarna för det tidigare styrande partiet, sade general Winai Phattiyakul, ledande person i det nya styret, i ett uttalande riktat till landets mediechefer den 10 januari.

– Om de inte lyssnar så kan du sparka ut dem från kanalen och om du inte använder ditt omdöme så kommer jag att använda mitt för att hjälpa dig att sköta din station.

Ilskan över de begränsningar som nu drabbat landets etermedier – som når de flesta av landets 64 miljoner invånare – har överskuggat de restriktioner som drabbat internetbaserade medier.

Efter kuppen har ett mycket stort antal hemsidor blockerats i Thailand, enligt den nybildade organisationen Frihet mot censur i Thailand, Fact. Enligt organisationen var 13435 hemsidor blockerade i landet i mitten av januari.

Tidigare har juntan lovat att införa demokrati inom ett år efter kuppen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984