Inrikes

Facket tappar medlemmar

Enligt rapporten ”Röster om facket och jobbet” är en av anledningarna till det låga antalet organiserade arbetare att fler numera arbetar inom tjänstesektorn i stället för inom industrisektorn, där facket alltid varit starkt. Men också att allt fler har tidsbegränsade anställningar.– I dag finns det oerhört många personer som arbetar tidsbegränsat några månader här och […]

Enligt rapporten ”Röster om facket och jobbet” är en av anledningarna till det låga antalet organiserade arbetare att fler numera arbetar inom tjänstesektorn i stället för inom industrisektorn, där facket alltid varit starkt. Men också att allt fler har tidsbegränsade anställningar.
– I dag finns det oerhört många personer som arbetar tidsbegränsat några månader här och några månader där. Det är deltid och olika arbetsgivare. Man springer mellan olika avtals- och förbundsområden. Det är svårt att hinna ifatt dem innan de har hunnit sluta på små arbetsplatserna, säger LO:s organisationschef Claes-Göran Enman.

Man kan inte arbeta över avtalsområden och vara medlem i ett och samma förbund inom LO, till skillnad från inom SAC som organiserar alla yrken under samma paraply och där medlemskapet är i den närmaste lokala samorganisationen, LS.
Enman menar att det för LO blir komplicerat att organisera en person som på dagarna arbetar som lärarvikarie och på kvällarna jobbar på kafé:
– Men i de flesta fall hjälper förbundet sin medlem om hon eller han har problem med en arbetsgivare i ett annat avtalsområde.

Hälften av de avhoppade medlemmarna har enligt rapporten lämnat facket på grund av missnöje för att facket inte har varit ”till någon nytta”.
– Den stora frågan för oss nu är att öka den facklig närvaro. Vi måste synas ute bland medlemmarna och på olika sätt förklara vad medlemskapet i facket innehåller, både det materiella och det ideologiska innehållet, säger Enman.
Enligt rapporten tycker många att det också är för dyrt att vara med i facket. Enligt LO:s normalstadgar har man tidigare inte kunnat vara medlem i något av förbunden utan att först kvala in till a-kassan. I och med a-kassans chockhöjning vid årsskiftet har majoriteten av LO-förbunden ändrat sina regler och separerat sig från a-kassan.
– Man kan inte straffa medlemmar som vill vara med i facket, men känner att de inte har råd att vara med i a-kassan. Man kan inte hårddra stadgarna och sparka ut dem. LO-kongressen är inte förrän nästa år och vi kan inte vänta så länge.
Tror du att LO genom sitt agerande gentemot den nya regeringen har lockat till sig eller skrämt iväg medlemmar?
– Lockat till, skulle jag vilja påstå. Vi fått uppgifter från de olika förbunden att det är färre som lämnar och fler som kommer till nu än tidigare år bakåt i tiden. Den erfarenhet jag har är att vid tidigare borgerliga regeringar har organisationsgraden stigit. Det som talar emot det i dag är de oerhört ökade kostnaderna för medlemskap i a-kassan.
I och med att a-kassan höjdes första januari infördes också det så kallade jobbavdraget vilket är en skattelättnad för den som har ett arbete. Jobbavdraget gäller inte för sjukskrivna, arbetslösa eller pensionärer.

FAKTA/Facket och a-kassan glider i sär

Tidigare har en arbetare inte kunnat bli medlem i något av LO-förbunden om man inte arbetat tillräckligt många timmar i veckan för att kvala in till a-kassan. I skrivande stund har följande fackförbund separerat medlemskap från
a-kassan: Byggnads, Fastighets, Grafikerna, Handels, Musikerförbundet, Målarförbundet, Pappers, Seko och Skogs- och träfacket.
Följande förbund kommer att inom kort behandla frågan om separation: Transport, Hotell- och restaurangfacket och Kommunal.
Källa: LO-tidningen

Lokala samorganisationer (LS) av SAC organiserar alla arbetare, över branschgränserna. Man behöver inte kvala in till a-kassan för att bli medlem.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga