Ledare

Bush – en katastrof för Irak

Förra måndagen vädjade FN:s flyktingorgan UNHCR om drygt 400 miljoner kronor i bidrag för att under 2007 hjälpa irakiska flyktingar. Flyktingströmmen beskrivs nu av UNHCR som den mest omfattande som har drabbat Mellanöstern sedan 1948 då hundratusentals palestinier fördrevs eller flydde i samband med att staten Israels bildande.Enligt UNHCR:s beräkningar är i dag nästan fyra […]

Förra måndagen vädjade FN:s flyktingorgan UNHCR om drygt 400 miljoner kronor i bidrag för att under 2007 hjälpa irakiska flyktingar. Flyktingströmmen beskrivs nu av UNHCR som den mest omfattande som har drabbat Mellanöstern sedan 1948 då hundratusentals palestinier fördrevs eller flydde i samband med att staten Israels bildande.
Enligt UNHCR:s beräkningar är i dag nästan fyra miljoner, eller var åttonde irakier på flykt. Två miljoner irakier har flytt utomlands, främst till Syrien och Jordanien.
I en ledare i söndags om president George W Bushs Iraktal förra veckan beskrev tidningen New York Times hur surrealistiskt det är att Bush saknar kontakt med verkligheten. Presidenten förstår vare sig de fasansfulla förhållandena i Irak eller USA:s vånda över detta krig som är ”onödigt, misskött och utan möjlighet att vinna”, konstaterade New York Times.
Bush förklarade i sitt tal att ytterligare 20000 soldater ska skickas till Irak trots att Nouri al-Malikis regering, som på pappret styr Irak, inte vill se USA:s soldater på Bagdads gator.

Regeringen i Bagdad domineras av shiamuslimska partier, uppbackade av Iran. Ett antal partier har sina egna miliser, i praktiken sekteristiska dödspatruller, som ibland dessutom uppträder i polisuniform.
Det sekteristiska våldet har eskalerat dramatiskt efter bombattacken mot en shiamuslimsk helgedom
i Samarra i februari 2006 och på tisdagen uppgav FN:s sändebud i Irak att över 34000 civila dödades förra året, det vill säga nästan 100 personer per dag. Mehdiarmén, som leds av den radikale predikanten Muqtada al-Sadr, utpekas som en av de värsta förövarna av kidnappningar och mord. Premiärminister al-Maliki är dock beroende av stöd från al-Sadrs grupp i parlamentet och för många fattiga shiamuslimer är Mehdiarmén både ett skydd mot sunnimuslimska upprorsgrupper och ett politiskt utryck för de fattigas krav. Muqtada al-Sadr kontrollerar Sadr City i Bagdad och dess tre miljoner invånare.

Motiven för USA:s krigspolitik i Irak har skiftat. Först skulle Saddam Hussein hindras från att utveckla de massförstörelsevapen han inte hade. Sedan skulle al-Qaidas terrorister stoppas. Nu har Vita huset lanserat ett nytt motiv; att hindra Iran från att expandera sitt inflytande. Medan Irans president Mahmoud Ahmadinejad är på triumfresa i Venezuela, Nicaragua, Ecuador och Bolivia förklarade Bushadministrationen i helgen att attacker mot Iran eller Syrien inte kan uteslutas. Hittills har Bushs krigspolitik kastat Irak in i ett inbördeskrig med risk för öppen inblandning från Saudiarabien och Turkiet. Att USA skyndsamt tar hem sina trupper innebär inte att Iraks problem löses, men det är en förutsättning för att ett ännu mer katastrofalt scenario inte blir verklighet.
Sveriges smutsiga händer i spelet kring det ockuperade Irak belystes av Loukas Christodoulou i Arbetaren 1-2/2007. Regeringen måste nu förmås stoppa vapenexporten till USA och Storbritanniens ockupationsarméer. Och den svenska flyktingpolitiken måste vara generös mot de irakier som flyr från ett land på randen till total katastrof.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984