Bara tre år i ett arbetaryrke ökar risken för hjärtinfarkt och efter ett helt arbetsliv i ett arbetaryrke är risken för hjärtinfarkt två gånger så stor som för den som arbetat i tjänstemannaposition. Till de vanligaste folksjukdomar som drabbar arbetare oftare räknas även andra hjärt- och kärlsjukdomar, depression och rygg och nackbesvär. Forskaren Rickard Ljungs […]
Bara tre år i ett arbetaryrke ökar risken för hjärtinfarkt och efter ett helt arbetsliv i ett arbetaryrke är risken för hjärtinfarkt två gånger så stor som för den som arbetat i tjänstemannaposition. Till de vanligaste folksjukdomar som drabbar arbetare oftare räknas även andra hjärt- och kärlsjukdomar, depression och rygg och nackbesvär.
Forskaren Rickard Ljungs avhandling ger inget entydigt svar till varför just arbetare drabbas hårdare, men han tror sig kunna förklara skillnaden med livsstilsfaktorer såsom rökning, alkoholkonsumtion och motionsvanor. Ljungs avhandling kommer till slutsatsen att om anställda i arbetaryrken vore lika friska som de högre tjänstemännen skulle det totala ohälsotalet i Sverige minska med en tredjedel.