Inrikes

Arbetare lever farligt

Bara tre år i ett arbetaryrke ökar risken för hjärtinfarkt och efter ett helt arbetsliv i ett arbetaryrke är risken för hjärtinfarkt två gånger så stor som för den som arbetat i tjänstemannaposition. Till de vanligaste folksjukdomar som drabbar arbetare oftare räknas även andra hjärt- och kärlsjukdomar, depression och rygg och nackbesvär. Forskaren Rickard Ljungs […]

Bara tre år i ett arbetaryrke ökar risken för hjärtinfarkt och efter ett helt arbetsliv i ett arbetaryrke är risken för hjärtinfarkt två gånger så stor som för den som arbetat i tjänstemannaposition. Till de vanligaste folksjukdomar som drabbar arbetare oftare räknas även andra hjärt- och kärlsjukdomar, depression och rygg och nackbesvär.

Forskaren Rickard Ljungs avhandling ger inget entydigt svar till varför just arbetare drabbas hårdare, men han tror sig kunna förklara skillnaden med livsstilsfaktorer såsom rökning, alkoholkonsumtion och motionsvanor. Ljungs avhandling kommer till slutsatsen att om anställda i arbetaryrken vore lika friska som de högre tjänstemännen skulle det totala ohälsotalet i Sverige minska med en tredjedel.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga