Utrikes

Desperat taktik från pressad militär

Siniyah, en stad 200 kilometer norr om Bagdad med en befolkning om 25 000 har varit belägrad av den amerikanska militären i två veckor. IPS har tidigare rapporterat om oroligheter i staden den 20 januari när USA-styrkorna byggde en nio kilometers sandmur i ett misslyckat försök att kontrollera motståndsrörelsens attacker. Siniyah har blivit ett åskådligt […]

Siniyah, en stad 200 kilometer norr om Bagdad med en befolkning om 25 000 har varit belägrad av den amerikanska militären i två veckor. IPS har tidigare rapporterat om oroligheter i staden den 20 januari när USA-styrkorna byggde en nio kilometers sandmur i ett misslyckat försök att kontrollera motståndsrörelsens attacker. Siniyah har blivit ett åskådligt exempel på den hårda taktik som används av ockupationsstyrkorna, som förlorat kontrollen över större delen av landet.

”Tretton barn dog under den två veckor långa belägringen på grund av de amerikanska styrkornas vägran att låta läkare öppna sina privatkliniker och stängningen av den allmänna vårdcentralen. Detta är inte första gången ockupationstrupperna har genomfört en sådan belägring, men denna gång innebar det mord”, uppgav en läkare, som uttalade sig på villkor om anonymitet, till IPS, som bara kunde nå honom över telefon eftersom blockaden stängt staden för yttervärlden.

En amerikansk pressofficer i Bagdad uppgav att militären ”gjort vad den varit tvungen att göra för att bekämpa terroristerna i och runt Siniyah” och att ”ingen medicinsk hjälp har påverkats”. När IPS berättade att nyhetsbyrån fått motsägande information från en läkare i staden, svarade han: ”det är helt enkelt inte sant”. Abdul Kareem al-Samarri’i från det Islamiska Partiet bekräftade däremot upppgifterna på Baghdad Space Channel.

Buluiyah, en annan småstad runt 60 kilometer norr om Bagdad har varit belägrad sedan tre veckor. Fallujah i al-Anbar-provinsen väster om Bagdad fortsätter att drabbas av attacker och trakasserier, uppger lokalbefolkningen.

”Varför erkänner inte de här människorna sitt misslyckande och åker sin väg. De blir beskjutna och deras soldater dödas över hela staden. Allt de gör är att döda civila och strypa staden ekonomiskt som hämnd, sade 55-årige Khalaf Dawood.

Strömmen i Fallujah stängdes nyligen av under tre dagar efter att krypskyttar från motståndsrörelsen attackerat USA-soldater. Många boende uppgav för IPS att i genomsnitt en civilperson om dagens dödas av amerikansk beskjutning, medan räderna mot bostadshus ökat dramatiskt.

Samtidigt har situationen i Ramadi, provinshuvudstad i al-Anbar-provinsen, försämrats ytterligare. Lokalinvånare uppgav att attacker från amerikanska flygplan och helikoptrar dödat många civila. IPS rapporterade den 17 november att den amerikanska militären bombarderat flera hus i staden, med 35 civila dödsoffer som följd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga