Utrikes

Tiden rinner ut för Ungdomshuset i Köpenhamn

Byggnaden har varit ockuperat sedan 1982, och sedan 1984 har ockupanterna haft nyttjanderätten till huset. Idag är det ett kulturellt center där det ordnas konserter och politiska möten och där det finns övningslokaler och verkstäder. 1999 sade kommunen upp avtalet om yttranderätt, och 2003 anmälde den kristet fundamentalistiska organisationen Fadershuset intresse för att köpa huset. […]

Byggnaden har varit ockuperat sedan 1982, och sedan 1984 har ockupanterna haft nyttjanderätten till huset. Idag är det ett kulturellt center där det ordnas konserter och politiska möten och där det finns övningslokaler och verkstäder.

1999 sade kommunen upp avtalet om yttranderätt, och 2003 anmälde den kristet fundamentalistiska organisationen Fadershuset intresse för att köpa huset. Tidigare i år genomfördes köpet. Fadershuset har dock uppgett att tänker riva huset snarare än att själva använda det.

Ungdomshuset har fått fram till den 14 december för att utrymma byggnaden frivilligt, och efter det är det tänkt att polisen ska vräka de nuvarande boende, enligt Yelah.

Under hela hösten har det pågått en intensiv kampanj för att rädda huset. Den 24 november angreps en demonstration av polis, och 83 personer greps. Ungdomar från hela Europa, varav en del själva från ockuperade hus i Tyskland och andra länder, har kommit till Köpenhamn för att avlösa varandra i vakthållningen. Allt eftersom tidsfristen närmar sig sitt slut kan tillströmningen väntas bli allt större.

Till den 14 december är en stor demonstration utsatt, som till och med danska LO har ställt sig bakom. Den högerkristne predikanten Moses Hansen har däremot utlovat demonstrationer till stöd för vräkningen, enligt danska Modkraft.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga