Inrikes

Medlemsuppror mot LO

I veckan skickade LO ut ett cirkulär med varningar om SAC:s politiska strejk till LO-distrikten och LO-facken i kommunerna. LO:s avtalssekreterare Erland Olausson skriver att en politisk strejk inte är ”ett effektivt vapen i den fackliga kampen. Den politiska strejken ifrågasätter den valda parlamentariska demokratins beslut och försvagar därmed dess ställning.” Vidare varnar LO sina […]

I veckan skickade LO ut ett cirkulär med varningar om SAC:s politiska strejk till LO-distrikten och LO-facken i kommunerna. LO:s avtalssekreterare Erland Olausson skriver att en politisk strejk inte är ”ett effektivt vapen i den fackliga kampen. Den politiska strejken ifrågasätter den valda parlamentariska demokratins beslut och försvagar därmed dess ställning.”
Vidare varnar LO sina medlemmar för att de riskerar att bli stämda i arbetsdomstolen och dömas till skadestånd.

Cirkuläret har väckt starka reaktioner i ett flertal av LO-förbundens klubbar. Flera klubbar, däribland Metallklubben på Volvo i Umeå och Seko klubb 119 i Stockholm, har krävt politisk strejk. Samtidigt kräver Seko klubb 124, som organiserar 360 medlemmar som städar och underhåller tunnelbane- och spårvagnar i Stockholm, generalstrejk. I ett pressmeddelande på måndagen skriver de att uttalandet från LO:s representanter är ”anmärkningsvärt” och att ”detta ställningstagande undergräver LO:s existens och roll.”
Vice ordförande i Metallklubben Volvo i Umeå, Jan-Olov Carlsson, menar att LO-ledningen har glömt bort allt som har med arbetarrörelsens kamp för sina rättigheter att göra.
– Alla opinionsyttranden, om det så är en insändare, demonstration eller en namninsamling ifrågasätter de parlamentariska besluten. Det är just det som är att ha demokratiska rättigheter, att man kan ifrågasätta. Vad LO-ledningen gör är att slå undan benen helt för all form av kamp och opinion mot regeringens beslut och åtgärder. Det är en fruktansvärt passiv inställning som de tar och de förlamar alla protester, säger han.

Rose-Marie Johansson har varit tunnelbaneförare sedan 1978 och aktiv i Seko klubb 119. Hon strejkar inte, men visar sitt missnöje genom att demonstrera på onsdagen.
– Det gäller att handla snabbt och när det kommer till förbundsnivå verkar det ju ta lång tid. I och för sig kanske det här är en lång process men jag tillhör fotfolket och vi vill visa med en gång vad vi tycker. Jag reagerar med ryggmärgen. Det här är ju borgerlighetens sätt att trampa på arbetarna, säger hon.

En av talarna på måndagsupprorets manifestation i Stockholm i veckan var Peter Widén, styrelsemedlem i IF Metalls verkstadsklubb Volvo i Eskilstuna. Han påminde åhörarna om arbetarklassens styrka:
– Vi är många och vi producerar. Vi kan använda den positionen och visa vår styrka genom att just strejka. Men det LO säger till oss nu är att vi ska vänta i fyra år och sedan rösta på socialdemokraterna. Men den här gången ska vi ta till protestaktioner som gör den här regeringens reformer ogenomförbara, sade han.

Metallklubben i Umeå fortsätter med sitt opinionsarbete för en politisk strejk och stödet är starkt i klubben.
– Problemet är att vi har haft årtionden utan öppen kamp, årtionden utan några strejkerfarenheter överhuvudtaget. Det här är ett perfekt tillfälle att använda sig av politisk strejk, det behövs bara ett beslut från LO. Man tar inte den givna chansen, när den finns att faktiskt gå ut i en omedelbar, tydlig svar mot borgarnas klasspolitik, säger Jan-Olov Carlsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga