Inrikes

Facklig religionsstrid i Småland

Lastpallstillverkaren Ji-ma i Smålandsstenar sattes i blockad av Skogs- och träfacket den 9 oktober. Någon vecka senare utökades blockaden till att gälla ytterligare ett lastpallsföretag på orten, Skandro trade. Även den ägs av medlemmar i Plymouthbröderna. Blockaden, som omfattar även vissa sympatiåtgärder av Transport, är unik i sitt slag i Sverige.– Jag har inte hört […]

Lastpallstillverkaren Ji-ma i Smålandsstenar sattes i blockad av Skogs- och träfacket den 9 oktober. Någon vecka senare utökades blockaden till att gälla ytterligare ett lastpallsföretag på orten, Skandro trade. Även den ägs av medlemmar i Plymouthbröderna. Blockaden, som omfattar även vissa sympatiåtgärder av Transport, är unik i sitt slag i Sverige.
– Jag har inte hört talas om liknande fall, där religiösa skäl skulle ha varit hinder för antecknande av ett kollektivavtal, tidigare, säger lagmannen Lars Dahlstedt från Norrköpings tingsrätt, som medlar mellan parterna.

De flesta som arbetar i Plymouthbröderägda företag är också medlemmar i församlingen. Enligt lokal media har företagen fullt stöd från sina anställda. Företagen själva påstår, i bland annat egenfinansierade annonser, att de har i genomsnitt högre löner än övriga företag inom samma bransch i området.
– Det vet vi inget om, vi har inte sett några som helst papper eller bevis på detta, säger Per-Åke Pålsson, ombudsman för Trä- och skogsfacket, avdelning 14 i Ljungby.

Skogs- och träfacket fick i början på året in en ny medlem som arbetade på Ji-ma. Förbundet fick samtidigt ett tips om att lastpallstillverkaren Ji-ma dumpar priser och förbundet började arbeta för att kunna anteckna kollektivavtal för företagets anställda. Den ende fackligt anslutna på arbetsplatsen gick dock snart ur facket och slutade senare även sin anställning på Ji-ma. Skogs- och träfacket har trots detta fortsatt att kämpa för att få till ett kollektivavtal, även utan medlemmar på arbetsplatsen.

Första förhandlingarna hölls redan i januari i år. Båda företagen vägrar dock bestämt att teckna kollektivavtal på grund av sin religiösa övertygelse. Avtal och överenskommelser, andra än affärsmässiga, med utomstående är strikt förbjudna.
– Just nu ligger vi lågt och väntar på vad facket har att erbjuda. Ett kollektivavtal med en utomstående förening eller liknande kan vi inte ansluta oss till eftersom det är förbjudet enligt vår religion, säger en av Ji-ma:s delägare, Johannes Malmström till Arbetaren. Mycket mer än så vill Johannes Malmström inte uttala sig om. I lokal media har företagens representanter dock sagt att de hellre flyttar, eller lägger ned produktionen än tecknar ett kollektivavtal.

Nya förhandlingar mellan parterna inleds nu på lördag och trots att parterna står långt ifrån varandra tycker inte medlaren Lars Dahlstedt att hoppet är helt förlorat.
– Lite optimist får man väl vara, trots att utgångspunkten är något ovanlig borde det väl kunna gå att hitta en lösning där företagen och facket kan komma överens.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga