Kultur

Homo-djur lockar och upprör

Museets entomolog, Geir Sørli tränger sig förbi skockarna av besökande skolbarn och möter mig framför en stor bild av två giraffhanar som parar sig. Han har ansvaret för utställningen som väckt uppmärksamhet långt utanför Norges gränser. Antalet besökare på museet har gått upp 75 procent och det har kommit journalister från hela världen, till och […]

Museets entomolog, Geir Sørli tränger sig förbi skockarna av besökande skolbarn och möter mig framför en stor bild av två giraffhanar som parar sig. Han har ansvaret för utställningen som väckt uppmärksamhet långt utanför Norges gränser.

Antalet besökare på museet har gått upp 75 procent och det har kommit journalister från hela världen, till och med från Japan. Utländska museer har redan bett om att få visa utställningen, berättar Geir Sørli.

Utställningen, som bygger på forskning från de tio senaste åren, berättar att homosexuellt beteende har observerats hos 1500 djurarter. Det handlar inte bara om tillfälliga kontakter utan också om livslånga relationer, både mellan honor och mellan hanar. Ibland skaffar sig paren avkomma genom tillfällig samverkan med en partner av motsatt kön.

 Forskarna vet inte varför homosexualitet är så vanligt i djurvärlden. Ingen har funnit en specifik ”homo-gen”, men man tror att både ärftliga faktorer och miljöpåverkan ligger bakom.

Homosexualitet kan framstå som en evolutionsmässig återvändsgränd. Men utställningen visar några exempel på det motsatta. Hos vissa flockdjur kan sex med andra av samma kön betyda en stärkt social ställning, som i sin tur ökar chansen för fortplantning.

– För tjockhornsbaggen är det nödvändigt att ha sex med andra hanar för att inte bli utstött ur flocken. Om det sker får han inte kontakt med honorna och det är ju en hopplös situation. Där handlar det inte om homofobi utan om heterofobi, säger Geir Sørli skrattande.

Homosexuella djur omnämns redan av Aristoteles, men först under de sista åren har seriös forskning bedrivits. Tidigare har forskare inte vågat ta upp det tabubelagda ämnet. Istället har de valt att tolka homosexuellt beteende som något annat än sex, till exempel som dominans eller rituell kamp.

– Forskningens objektivitet är tvivelaktigt. Forskare är också en produkt av sin tids uppfattning och bär med sig en hel del grums i bagaget, säger Geir Sørli.

Utställningen är ett initiativ inom ramen för ett statsunderstött pilotprojekt som skall stimulera museer till att vara aktiva deltagare i samhällsdebatten och våga ta upp kontroversiella ämnen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Några kristna företrädare i Norge och i USA har fördömt utställningen och avfärdar den som ovetenskaplig och manipulerande. Geir Sørli besvarar kritiken:

– Vi vet att utställningen är kontroversiell, men det är inte vår mening att gå in i en debatt om homosexualitet som sådan. Vi önskar visa att homosexualitet inte är emot naturens ordning, säger han och återvänder genom strömmen av besökare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga