I fredags lämnade regeringen in en remiss till lagrådet om de planerade förändringarna i finansieringen av a-kassan, för att få en bedömning av de lagändringar den vill göra för att kunna höja avgiften till a-kassan med upp till 300 kronor i månaden, för den som inte är arbetslös.
Senast en omläggning av a-kassesystemet genomfördes föregicks det beslutet av en omfattande statlig utredning (Arbomutredningen, SOU 1996:150), vilken följdes av sedvanligt remissförfarande och resulterade i en proposition som i enlighet med utredningens förslag gjorde a-kassans finansiering beroende av arbetsgivaravgiften (se artikel ovan) vilket innebar att a-kassan lyftes ur statsbudgeten. Nu vill regeringen, utan att utreda frågan, lägga in a-kassan i statsbudgeten igen.
Sex tunga remissinstanser, däribland Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, anmärker på den korta utredningstiden. Detta har också KU-anmälts av vänster- partiet.
– Vi menar att regeringen bryter mot regeringsformen i och med att berörda instanser inte får tillräckligt god tid på sig att kommentera en historiskt viktig omläggning av a-kassesystemet, som berör nästan alla Sveriges löntagare, förklarar Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet och en av dem som författat KU-anmälningen.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har ingen kommentar till KU-anmälningen men hans pressekreterare Mårten Wennberg säger till Arbetaren att förfarandet inte kan anses strida mot regeringsformen eftersom beredningsgången ändå följs.
– Vi inser att det går snabbt, absolut, men det är viktigt att allt, inklusive jobbavdraget, kommer på plats snabbt.
Flera remissinstanser kritiserar förslaget om att chockhöja a-kasseavgifterna för att det kan komma att påverka lönebildningen och att det därför borde utredas grundligt. Dessutom invänder Kammarrätten i Stockholm mot att den nya lagtexten är ”synnerligen svårtillgänglig”.
TCO påstår också att förslaget innebär en könsdiskriminering, eftersom avgiftshöjningen drabbar deltidsarbetslösa hårdast. Fler kvinnor än män arbetar deltid och kvinnor har i genomsnitt lägre lön än män, vilket gör att TCO kallar förändringen för en indirekt diskriminering och kommer att anmäla den till EU-kommisionen.
Saak kritiserar i sin remiss att regeringen gör sig beroende av inkomster från a-kassan och ifrågasätter varför a-kassemedlemmarna ska betala en strukturell arbetslöshet.
Inte heller till detta har Sven Otto Littorin några kommentarer.
– Sven Otto Littorin är inte förvånad över att kritiken som riktades mot alliansens förslag under valrörelsen upprepas nu, men han är förvånad över att kritiken är så häftig, säger Mårten Wennberg.