Kultur

Det extra barnet

När man ligger i dagar och skakar i feber, går tv-apparaten plötsligt från att främst vara en underhållnings-maskin till att bli lugnande ljudkuliss, omvärldskontakt och Enda Vän i Världen. Kort sagt var det inte många timmar under min förra vecka som jag dök ut ur en feberdröm och inte fann en kvinna/man/djur blicka vänligt mot […]

När man ligger i dagar och skakar i feber, går tv-apparaten plötsligt från att främst vara en underhållnings-maskin till att bli lugnande ljudkuliss, omvärldskontakt och Enda Vän i Världen. Kort sagt var det inte många timmar under min förra vecka som jag dök ut ur en feberdröm och inte fann en kvinna/man/djur blicka vänligt mot mig från rutan.

Mycket var intetsägande, en del var trevligt, något var direkt tråkigt och sedan, när jag minst anade det, dök den upp: The mom show på TV4+.

Tio minuter senare var jag så förbannad att jag var tvungen att byta kanal. Då hade jag fått följa en diskussion mellan ett antal kvinnor (alla mammor förstås) och en manlig terapeut, där kvinnorna försöker få svar på frågan: Hur ska jag få min man att verkligen höra vad jag säger? För män, fick vi lära oss, har inte alltid förmågan att lyssna när man pratar med dem. För att vara säker på att de har hört vad man säger ska man se till att få ögonkontakt med dem och poängtera att ”lyssna nu, det här är viktigt”. Om det inte är match på tv förstås, för då är det kört.

Därefter var det ett reportage om barns rädsla för tandläkarbesök, där slutsatsen blev att det bästa är om mamma kan vara med hela tiden, ja kanske till och med sitta med barnet i knät när det undersöks. Själv är jag nu vid kokpunkten och vill kasta något hårt på de två plasttrevliga kvinnliga programledarna. Vadå föräldraskap eller gemensamt ansvar, här är mammorna ansvariga för familjen och papporna är personer man kan sucka lite över, eller måste lära sig att samexistera med. Det är så bottendjupt förnedrande – för alla!

Det värsta av allt är att programmet inte ens är amerikanskt, det är kanadensiskt! Och producerat i år. Vilket än en gång påminner om att den välputsat könsstereotypa käckheten lever och frodas överallt. Verkligheten är värre än feberhallucinationer.

Missa inte:

Arrested development. Serien som dog kvävningsdöden när TV4 döpte den till Firma ruffel och båg (!) är tillbaka. Stundtals briljant och om inte kan man alltid glädja sig åt en form som försöker ta sig utanför 1A.
TV4, mån 6 nov 23.30

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga