Inrikes

Minskande antal olyckor

Arbetsmiljöverkets statistik verkar positiv: antalet arbetsplatsolyckor bara fortsätter att minska. Mellan 2002 och 2005 har de gått ner med ungefär 20 procent. Under samma tidsperiod har maskinolyckor minskat med 25 procent (undantaget år 2003, då den sortens olyckor inte kodades). Samtidigt anmäldes ändå över 5000 olyckor där händer och fingrar skadats i maskiner – den […]

Arbetsmiljöverkets statistik verkar positiv: antalet arbetsplatsolyckor bara fortsätter att minska. Mellan 2002 och 2005 har de gått ner med ungefär 20 procent. Under samma tidsperiod har maskinolyckor minskat med 25 procent (undantaget år 2003, då den sortens olyckor inte kodades).

Samtidigt anmäldes ändå över 5000 olyckor där händer och fingrar skadats i maskiner – den vanligaste sortens skada. Och hälften av alla maskinolyckor leder till invaliditet, enligt Afa, fackens och arbetsgivarnas gemensamma försäkringsbolag.

Mätt i antalet anmälda olycksfall är anställda inom stål- och metallframställning, trävarutillverkning och livsmedelstillverkning värst drabbade av handolyckor. I genomsnitt anmäldes på de tre åren runt 500 fall i vardera bransch. Inom förlagsverksamhet och grafisk produktion, som är en relativt liten bransch, anmäldes 117 handolyckor under samma tidsperiod. 2005 ökade också antalet anmälda olyckor bland kvinnor inom den grafiska industrin från drygt 30 fall året innan till drygt 50 fall.

Robert Linder på Arbetsmiljöverket säger att statistiken kan vara knepig. Mycket handlar om anmälningsbenägenhet. När fall uppmärksammas i media kan det göra att många inom en viss bransch kommer på att de faktiskt har varit med om något, och anmäler i efterhand.

– Och man måste komma ihåg att det vi mäter är anmälda arbetsolyckor. Vi tror att det inträffar ganska mycket som aldrig anmäls till försäkringskassan. Det är mycket möjligt att det egentligen har blivit fler olyckor, säger Robert Linder.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga