Utrikes

Iran: Afghaner ska utvisas

Iran offentliggjorde i lördags en handlingsplan innebärande att alla afghaner som inte har arbets- och uppehållstillstånd ska utvisas från landet. Bland annat ska arbetsgivare som anställer afghaner få betala böter, uppger BBC. Anledningen till detta är att Iran vill skapa 300000-400 000 nya arbetstillfällen för iranier. Enligt officiella siffror bor det över tre miljoner afghanska […]

Iran offentliggjorde i lördags en handlingsplan innebärande att alla afghaner som inte har arbets- och uppehållstillstånd ska utvisas från landet. Bland annat ska arbetsgivare som anställer afghaner få betala böter, uppger BBC. Anledningen till detta är att Iran vill skapa 300000-400 000 nya arbetstillfällen för iranier.

Enligt officiella siffror bor det över tre miljoner afghanska flyktingar i Iran, varav endast runt 100 000 har arbetstillstånd. Ändå är det många afghaner som arbetar i Iran. De utför de mest lågavlönade, farligaste och slitigaste arbetsuppgifterna på arbetsplatser som byggen. Varje år dör många afghaner i Iran till följd av usel arbetssäkerhet och händelserna utreds sällan, på grund av den utbredda rasism som finns mot dem. Frågan är hur många iranier som nu vill ta över de arbetsuppgifter afghaner hittills har utfört.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga