Ledare

Det kritiska ögat

Så dimper Bangs 15 års-jubileumsnummer ner i brevlådan. Jag bläddrar snabbt, förfasar mig som konservativ tidningsläsare över nya typsnitt och en gräll layout och muttrar ”Det var bättre förr”, men så tänker jag att detta återigen är ett nummer av Bang där jag måste finna den tid som behövs för att läsa från pärm till […]

Så dimper Bangs 15 års-jubileumsnummer ner i brevlådan. Jag bläddrar snabbt, förfasar mig som konservativ tidningsläsare över nya typsnitt och en gräll layout och muttrar ”Det var bättre förr”, men så tänker jag att detta återigen är ett nummer av Bang där jag måste finna den tid som behövs för att läsa från pärm till pärm. Artiklar som ”Äkta porr, tack” av Ingrid Ryberg, ”Ulf Lundell, en kärlekshistoria av David Tjeder, ”Generation klassamhälle” av Lisa Irenius och så ett ilsket debattinlägg av Jenny Westerstrand; ”Avsked till min rektor, ifall jag hade någon”, är bara ett axplock ur numret.

Bang har ett anslag där feminismen är självklar som grund men där åsikter öppet bryts och även provocerande röster kommer till tals. Temanumret (1/2006) ”Konflikt” var ett lysande exempel på en journalistik där allt lyfts till ytan utan att läsarna får pekpinnar om vem som har rätt. Öppenheten och oförutsägbarheten är det som gör Bang till en av de mest intressanta tidskrifterna, på samma sätt som Arbetaren är i särklass bland politiska veckotidningar då den inte är en megafon.

Det kritiska ögat behövs också när journalisterna vill verka för ett gott syfte. På bokmässan i Göteborg presenterade Sida och IOM (International organisation for Migration) den preliminära versionen av rapporten ”Trafficking in human beings and the 2006 World Cup in Germany”. Ni minns säkert vårens debatt kring herrarnas fotbolls-VM i Tyskland där 40 000 kvinnor i Östeuropa med tvång skulle skickas till Tyskland för att utnyttjas av den manliga fotbollspubliken. Gudrun Schyman talade i Stockholm på 8 mars och varnade för vad som väntade i Tyskland:

– Besökarna ska också kunna få sig ett skjut är det tänkt. Man bygger megabordeller och baja-majaliknande hytter som kallas ”performance boxes”. Kvinnor ska importeras. Kvinnliga kroppar ska finnas där till tjänst. Det förbereds för grova brott.

Och Jämo Claes Borgström fick stor publicitet för sitt utspel där han krävde en svensk bojkott av fotbolls-VM. I samband med Almedalsveckan försökte Expressen göra en nyhet av att omfattande sexhandel pågick i Visby, men den ”nyheten” dog snabbt.

Trafficking är vår tids motsvarighet till slavhandel. En del av den handlar om människohandel för sexuella ändamål där kvinnor och barn hålls som sexslavar och utnyttjas av manliga köpare. Omfattningen av denna grova kriminella verksamhet är svår att uppskatta, vilket gör att siffror kan användas lite hur som helst.

I Sidas och IOM:s rapport konstateras att tyska myndigheter tog problemet på allvar och att det blev en ”rekordartad uppmärksamhet kring människohandeln” där EU-parlamentet, många politiker, religiösa ledare och Fifa bidrog till opinionsbildningen.

Men trots att fotbolls-VM lockade uppemot tio miljoner besökare, varav en miljon utlänningar, så minskade troligen människohandeln från Östeuropa.

I rapporten avvisas också den vedertagna uppfattningen att stora evenemang automatiskt innebär att prostitution och människohandel ökar.

När det gäller de förväntade 40 000 tvångsprostituerade som skulle komma över gränsen till Tyskland riktas hård kritik mot mediernas sätt att sprida helt grundlösa siffror. Och organisationer som arbetar mot människohandel uttrycker farhågor för att deras långsiktiga arbete kommer att försvåras när felaktiga uppgifter sprids.

Fotbolls-VM är över. En självkritisk diskussion inom medierna om rapporteringen inför VM lyser ännu med sin frånvaro.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga