Utrikes

Bush planerar bygga vallgrav runt Bagdad

– Vi ska gräva ett dike runt hela Bagdad, uppgav den irakiske brigadgeneralen Abdul Karim Khalaf under lördagen för New York Times. Den amerikanske överstelöjtnanten Barry Johnsson kallade dock detta för ”en något överdriven beskrivning”. – Vi kommer att förlita oss i första hand på naturliga terrängelement för att styra trafiken mot de 28 vägspärrar […]

– Vi ska gräva ett dike runt hela Bagdad, uppgav den irakiske brigadgeneralen Abdul Karim Khalaf under lördagen för New York Times.
Den amerikanske överstelöjtnanten Barry Johnsson kallade dock detta för ”en något överdriven beskrivning”.

– Vi kommer att förlita oss i första hand på naturliga terrängelement för att styra trafiken mot de 28 vägspärrar vi kommer att upprätta. Utan tvivel kommer det att vara en del diken involverade i detta, men att tala om en vallgrav runt Bagdad är att sträcka sig väl långt.
Washington Post beskriver projektet för ”en massiv an-strängning för isolera Bagdad genom en ring av diken, barriärer, vallar, stängsel och förstärkta vägspärrar”.
De första arbetena har redan påbörjats, enligt tidningen, som också konstaterar att metoden redan används i Fallujah och Samarra, men aldrig tidigare prövat någonstans i närheten av den skala som det skulle innebära att inringa Bagdad.

IPS-journalisterna Dahr Jamail och Ali Fadhil beskrev vid sitt besök i Fallujah i juni staden som i det närmaste strypt, med all trafik ut och in kraftigt begränsad av rigorösa kontroller och en stillastående ekonomi.
President Bush refererade under ett tal på fredagen till projektet som ”en klar bygga-och-hålla-strategi”. Syftet uppges vara att hejda det etniska våldet i staden genom att stoppa inflödet av vapen och milismän. Enbart under lördagen hittades 52 kroppar med spår av tortyr.

Samtidigt har paradoxalt nog attackerna mot amerikanska trupper i Bagdad minskat med runt 50 procent jämfört med för ett år sedan. Talesmän för både en sunnitisk grupp och den shiitiska Mahdi-armén bekräftade nyligen för Daily Telegraph att de håller en tillfällig, informell vapenvila med USA-trupperna för att koncentrera sig på att möta de etniska attackerna mot den egna folkgruppen. En milisman sade till tidningen:
– Nu slåss vi mot varandra istället. Det här är vad amerikanerna ville.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984