Inrikes

Syndikalist dömd för förtal

Malmö LS fackliga ombud Ola Brunnström har dömts till 60 dagsböter för olaga intrång och förtal. Tingsrätten anser att Ola Brunnström och Malmö LS gick för långt när de i flygblad pekade ut tandläkare Mats Larsson som rasist.Konflikten startade förra hösten när en medlem i Malmö LS berättade att hon blivit utsatt för rasistiska trakasserier […]

Malmö LS fackliga ombud Ola Brunnström har dömts till 60 dagsböter för olaga intrång och förtal. Tingsrätten anser att Ola Brunnström och Malmö LS gick för långt när de i flygblad pekade ut tandläkare Mats Larsson som rasist.
Konflikten startade förra hösten när en medlem i Malmö LS berättade att hon blivit utsatt för rasistiska trakasserier från sin arbetsgivare, tandläkaren Mats Larsson. Malmö LS svarade med att lämna in en förhandlingsframställan till Mats Larsson på hans mottagning i Lund, något som nu lett till att Ola Brunnström dömts för olaga intrång.
Därefter höll Malmö LS protestmöten utanför mottagningen och delade ut flygblad med rubriken ”Se upp för rasistisk tandläkare”.

Mats Larsson ansåg att anklagelserna om rasism är grundlösa och polisanmälde. Men Mats Larsson behövde inte driva processen civilrättsligt – åklagaren Helena Henriksson valde att väcka allmänt åtal. Hon hade gärna velat åtala hela fackföreningen, men konstaterade att lagstiftningen inte tillåter det, enligt Sydsvenska Dagbladet.
Att det blev fällande dom i tingsrätten gör inte Ola Brunnström förvånad. Han menar att hela rättsprocessen har blivit väldigt politisk.
– Tandläkaren är väl ansedd i Lund, vilket gör det knepigt att döma mot honom just där. Dessutom sker detta i tingsrätten med tre äldre nämndemän som är höger. Jag sitter helt enkelt i en väldigt dålig position. Även om de har dålig bevisning kan de döma mycket mer på känsloargument, till skillnad från i hovrätten där det sitter tre jurister.
Malmö LS kommer nu att överklaga domen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga