Utrikes

Coca-Cola slängs ut ur Kerala

Både försäljning och tillverkning av företagens läskedrycker förbjuds, uppger nättidningen Indiaresource. Officiellt är orsaken att dryckerna bedöms som hälsofarliga; en aktuell studie har visat halter av bekämpningsmedel som i genomsnitt låg 24 gånger över de nationella gränsvärdena i ett urval drycker från företagen. Delstatens premiärminister, V S Achuthanandan, medgav dock också i ett uttalande att […]

Både försäljning och tillverkning av företagens läskedrycker förbjuds, uppger nättidningen Indiaresource. Officiellt är orsaken att dryckerna bedöms som hälsofarliga; en aktuell studie har visat halter av bekämpningsmedel som i genomsnitt låg 24 gånger över de nationella gränsvärdena i ett urval drycker från företagen.
Delstatens premiärminister, V S Achuthanandan, medgav dock också i ett uttalande att beslutet påverkats starkt av den fyra år långa kampanj som invånarna i byn Plachimada fört mot företaget (se Arbetaren 21/2006). Byborna har protesterat mot sjunkande grundvattennivåer och föroreningar orsakade av företagets fabrik, och har lyckats hålla denna stängd sedan 2004. Nu kommer även Pepsi Colas fabrik i Puddussery att stängas inom en snar framtid.

”Vi välkomnar beslutet. Colaföretagen har orsakat enorma skador på lokalsamhällena genom att förstöra liv och försörjningsmöjligheter. Vi har nu uppmärksammat företagen på att de måste lämna kompensation till de berörda, och kampanjen går in i ett nytt skede med detta som mål”, kommenterade R Ajayan från Solidaritetskommittén med Plachimada.
Coca-Cola och Pepsi Cola har problem även i resten av Indien. Efter ett beslut i Högsta domstolen hotas de av nationellt förbud om de inte avslöjar ingredienserna i alla drycker de säljer. I många delstater har de också redan bannlysts från skolor, universitet och andra offentliga verksamheter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga